.

Πρωθυπουργός: Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο θα δημιουργηθεί στην Κοζάνη

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 MW θα δημιουργηθεί στην Κοζάνη, από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια ομιλίας που έκανε σε εκδήλωση που οργάνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο δήμος Κοζάνης με θέμα «Η αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Μακεδονίας στον ενεργειακό τομέα».

Η επένδυση είναι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, θα αξιοποιήσει μια έκταση 5.300 στρεμμάτων, εξαντλημένου ορυχείου στο λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, θα απασχολήσει συνολικά 550 άτομα, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει κατά 300.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος στην ατμόσφαιρα και θα καλύψει ηλεκτρική κατανάλωση 55.000 νοικοκυριών.

Στην ίδια περιοχή θα λειτουργήσει παράλληλα και εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το πάρκο θα στηθεί σε έκταση 6.000 στρεµµάτων ανενεργών ορυχείων της ∆ΕΗ, θα είναι συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ και θα έχει κόστος περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα διετίας από την από την έναρξη του.

Στελέχη της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι ανεπίσημα έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το έργο από τρεις εταιρείες διεθνούς προέλευσης.

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, μέχρι στιγμής, λειτουργεί στο Οντάριο του Καν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου