Πιέζουν συντονισμένα οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας το ΥΠΕΚΑ
Από το energia.gr ("Ηχηρή Συνάντηση, Χωρίς Λύσεις")...
Σχεδόν ως τετελεσμένο παρουσίασε χτες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας το μοντέλο ΙΤΟ για τον τομέα της Μεταφοράς, με τον Διαχειριστή του συστήματος να ανήκει σχεδόν κατά 100% στη ΔΕΗ. Η συνάντηση ήταν ...ηχηρότατη, καθώς συμμετείχαν οι κ.κ Δ. Κοπελούζος, Ε. Μυτιληναίος, Γ. Περιστέρης, Α. Καλλιτσάντζης, Θ. Βάρδας και Μ. Κακαράς, χωρίς να βρεθεί, ωστόσο, λύση, με τους ιδιώτες να ξεκινούν νέο γύρο επαφών με την Κομισιόν
Οι πλεόν σημαίνοντες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού διάβηκαν χτες το κατώφλι του γραφείου της κας. Τίνας Μπιρμπίλη για μια συνάντηση που είχε ως επίκεντρο τον τρόπο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς.
Ήταν εκεί οι κ.κ. Δημήτρης Κοπελούζος (όμιλος Κοπελούζου), Ευάγγελος Μυτιληναίος (όμιλος Μυτιληναίου), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ Τέρνα), Αναστάσιος Καλλιτσάντζης (Ελλ. Τεχνοδομική-Πρέοδρος ΕΣΑΗ), Θεόδωρος Βάρδας (Ελληνικά Πετρέλαια – Edison) και Μιχάλης Κακαράς (ΕΣΑΗ)
Παρά τις ηχηρές παρουσίες, ωστόσο, λύση κοινά αποδεκτή δεν βρέθηκε, καθώς η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επεσήμανε στους επιχειρηματίες ότι οι Βρυξέλες έχουν σαφέστατα δείξει προτίμηση υπέρ της λειτουργίας του γνωστού μας, πλέον, μοντέλου ΙΤΟ στη λογική που λειτουργούν και οι ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ την αγορά φυσικού αερίου.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο ΙΤΟ ( Independent Transmission Operator), δηλαδή ο Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού θα αποτελεί μια θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία θα λειτουργεί με ανεξάρτητη διοίκηση και νομική υπόσταση.
Ο ΔΕΣΜΗΕ, με αυτόν τον τρόπο, θα συγχωνευθεί στην ΔΕΗ, με την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού να αποκτά σχεδόν το 100% των μετοχών του, αφού θα υπάρξει και ένα μικρό ποσοστό που θα παραμείνει στο Δημόσιο (σήμερα έχει το 51%) καθώς και εκείνο από την πλευρά του θα εισφέρει στον ΙΤΟ τα όποια πάγια περιουσιακά στοιχεία.
Η Κομισιόν προτιμά αυτό το μοντέλο ως πλέον “καθαρό” στη δομή και στη λειτουργία του, αλλά και ως πλέον αποτελεσματικό σε μία προοπτική ιδιωτικοποίησης περί το 2015, στη βάση της δημιουργίας του πανευρωπαϊκού Διαχειριστή των δικτύων και μιας πραγματικής χρηματιστηριακής ενεργειακής αγοράς.
Η κα. Μπιρμπίλη και οι συνεργάτες της ανέφεραν στους ιδιώτες επιχειρηματίες ότι μία λύση με δημιουργία θυγατρικής του ΙΤΟ, στην οποία θα ανήκει η αρμοδιότητα του καθημερινού dispatching, δηλαδή η ουσιαστική λειτουργία της αγοράς και η λήψη αποφάσεων για την ένταξη των μονάδων παραγωγής – “αποφάσεων αξίας 30 εκατ. ευρώ ημερησίως”, όπως εύλογα έχει σχολιάσει κορυφαίος ενεργειακός παράγων της χώρας – φαίνεται πολύπλοκη στις Βρυξέλες.
Και οι επιχειρηματίες; Δεν έχει περάσει μήνας από τότε που ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ κ. Καλλιτσάντσης ανέφερε στους εκπροσώπους του τύπου ότι «Δεν θα ανεχθούμε ούτε για μία μέρα ο διαχειριστής της αγοράς να βρίσκεται στην οδό Χαλκοκονδύλη ή στην οδό Αγησιλάου».
Ο λόγος, προφανής: οι στρεβλώσεις στην αγορά υπέρ της ΔΕΗ ήταν δεδομένες με τον ΔΕΣΜΗΕ να ελέγχεται από το Δημόσιο. Τι θα αντιμετωπίσει τώρα η αγορά, με τον ΙΤΟ σχεδόν κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δήλωσε πρόθυμη να ακούσει εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την Κομισιόν, Και, όπως πληροφορείται το energia gr., το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ του ΙΤΟ θα διαδραματιστεί με άξονα τις επαφές των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων με τις Βρυξέλες, ώστε τυχόν προτάσεις που θα παρουσιαστούν να έχουν πρώτα την έγκριση του Επιτρόπου Έτινγκερ και των εμπλεκόμενων Διευθύνσεων.
Σημειωτέον ότι για τα swaps δεν υπήρξε κάποια κουβέντα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το market test της Κομισιόν, καθώς και ότι, όπως αναφέραμε χτες, σήμερα η κα. Μπιρμπίλη συναντάται με την Τρόικα για ζητήματα που άπτονται των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Δημοσίευση σχολίου