Σπάρτακος: Επιστολή στον πρόεδρο της ΔΕΗ- Τραγική εικόνα εγκατάλειψης!
Κύριε Πρόεδρε
Με την παρούσα, επιθυμούμε –ως και οφείλουμε- να σας περιγράψουμε την τραγική κατάσταση και εικόνα εγκατάλειψης, που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας.
Οι επενδύσεις σε Σταθμούς και Ορυχεία της περιοχής, εδώ και χρόνια βρίσκονται διαρκώς σε επίπεδο εξαγγελιών, με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός να κινδυνεύει με κατάρρευση. Η τεράστια έλλειψη προσωπικού προκαλεί απίστευτα προβλήματα και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων, ενώ δημιουργεί μια επισφαλή κατάσταση.
Παρατηρώντας κανείς τους δείκτες και τα νούμερα που καταγράφουν την εξέλιξη του προσωπικού της Επιχείρησης, με βάση και τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ Α.Ε., θα διαπιστώσει –πολύ εύκολα- την τραγικότητα της κατάστασης που επικαλούμαστε. Πιο συγκεκριμένα, το 1976 η Επιχείρηση είχε 26.230 εργαζομένους και εγκατεστημένη ισχύ περίπου 4.100 MW. Το έτος 1994 είχε 36.670 εργαζομένους, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς ανερχόταν σε 9.200 MW. Σήμερα, το σύνολο των εργαζομένων στη ΔΕΗ ανέρχεται σε 21.000 με εγκατεστημένη ισχύς στα 13.000 MW.
Από τα νούμερα γίνεται απολύτως σαφής η κατάσταση που υπάρχει, ότι εν έτη 2011 η Επιχείρηση απασχολεί 5.000 εργαζόμενους λιγότερους από το 1976 και παράγει 9.000 MW περισσότερα. Νούμερα κύριε Πρόεδρε, που και να θέλει κάποιος, είναι αδύνατον να μην τον παραπέμψουν σε συνθήκες όπως εντατικοποίηση της εργασίας, υπερωρίες κ.ά., προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Με δεδομένο τις περικοπές μισθοδοσίας από τους Νόμους 3833/10, 3845/10, καθώς και 3899/10, το προσωπικό έχει φτάσει πια στα όρια της ανοχής, αφού εργάζεται χωρίς να αμείβεται ή αν θέλετε, χωρίς να ανταμείβεται για τη δουλειά που παρέχει. Ένα γεγονός που εκτός από το άμεσο αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο έχει και επιπτώσεις στην ψυχολογία των εργαζομένων.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σίγουρα θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι είτε υπολειτουργούν (στην καλύτερη περίπτωση) ή δεν λειτουργούν καθόλου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 10 καδοφόροι εκσκαφείς, με δυνατότητα να εξορύσσουν περισσότερους από 6.000 τόνους μάζας την ώρα, είναι παροπλισμένοι ελλείψει προσωπικού. Για κάποιον που δεν μπορεί ή που δεν θέλει να καταλάβει τι πραγματικά σημαίνει αυτό, να επισημάνουμε ότι αυτό ακριβώς μεταφράζεται σε μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και φυσικά σε απώλεια κερδών.
Εύλογα λοιπόν γεννάται η απορία, αν η απώλεια – μείωση λιγνιτικής ισχύος είναι από συνειδητή ως και εσκεμμένη, προκειμένου να μπορούν να εντάσσονται στο σύστημα μονάδες παραγωγής Η/Ε από εισαγόμενα καύσιμα.
Ταυτόχρονα, συντελείται μία ¨ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση¨ καθώς η Επιχείρηση αναγκάζεται αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιεί εργολάβους / δουλεμπόρους που εκμεταλλεύονται –όπως είναι γνωστό τοις πάσι – την ανεργία που υπάρχει (η οποία μάλιστα στην περιοχή μας καταγράφεται με εξόχως αρνητικά νούμερα) και χρησιμοποιεί κατά κόρον ανασφάλιστους και ανειδίκευτος εργάτες.
Η θετική, ομολογουμένως, πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιχείρηση για καταβολή μισθοδοσίας στους εργαζόμενους (του εργολάβου) μέσω τραπεζικού λογαριασμού, δυστυχώς δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα, αφού οι δουλέμποροι αναγκάζουν τους εργάτες εκβιαστικά, να τους επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς τους.
Κύριε Πρόεδρε
Αν νομίζει κάποιος ότι η κατάσταση που περιγράψαμε μέχρι τώρα, μέσω της παρούσας, είναι πραγματικά τραγική, τότε καλύτερα να αναθεωρήσει, αφού τα χειρότερα προστίθενται στο πλάνο, αν σταθεί κανείς στο κεφάλαιο Συνταξιοδοτήσεις – Προσλήψεις- Πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό.
Πιο συγκεκριμένα, ως γνωστό, τη χρονιά 2010 συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 2.400 συνάδελφοι, ενώ μετά κόπων και βασάνων προσελήφθησαν μόλις 1.300 άτομα. Επίσης πασίγνωστο είναι και το γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 400 περίπου προσλήψεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πολύπαθη ιστορία «Διαγωνισμός 1/2007», αλλά και 200ες ακόμα, για να ολοκληρωθούν δύο ακόμα διαγωνισμοί. Ο 2/2007 και ο 1/2008.
Οι επιπτώσεις από την απώλεια του απαραίτητου προσωπικού, του προσωπικού που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή να προσλάβει η Επιχείρηση, είναι εδώ και καιρό εμφανείς. Επιπτώσεις που αυτή τη στιγμή προσδίδουν στη μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας μία εικόνα που δεν συνάδει με τη δυναμική, την κερδοφορία και τις προοπτικές της.
Επειδή για το σύνολο των κενών θέσεων στην Επιχείρηση η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει επανειλημμένα καταθέσει τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αναλύει τα όσα ισχύουν σε αριθμούς για το προσωπικό στο ΛΚΔΜ:
Για την παραγωγή 4.400 MW στους 16 Λιγνιτικούς Σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας, εργάζονται σήμερα μόνο 1.995 άτομα, ενώ για τη λειτουργία των Ορυχείων – μαζί με τις υποστηρικτικές μονάδες του ΛΚΔΜ- εργάζονται μόλις 3.360 άτομα. Πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι οι Σταθμοί Παραγωγής και τα Ορυχεία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, και πάλι θα λειτουργήσουν στα όρια της νομιμότητας ή σε διαφορετική περίπτωση θα λειτουργήσουν παράνομα.
Κύριε Πρόεδρε
Για μία ακόμα φορά επισημαίνουμε ότι φαινόμενα και καταστάσεις που περιγράφονται παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζουν με την εικόνα που θα έπρεπε να έχει η μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας.
Οι συνθήκες είναι πραγματικά τραγικές και εκτός από το ότι δημιουργούν μία απαξιωτική εικόνα, ενέχουν και πολλαπλούς κινδύνους για τους ίδιους τους εργαζόμενους, τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, τον εξοπλισμό της και κλονίζουν την αναπτυξιακή της πορεία. Μία πορεία που σίγουρα δεν μπορεί να δομείται άλλο στην υπάρχουσα πραγματικότητα, αλλά που θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να στηριχθεί, προχωρώντας άμεσα σε νέο Διαγωνισμό για προσλήψεις.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σε συνεργασία και με την υποστήριξη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.
Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Δημοσίευση σχολίου