.

Η ΔΕΗ των «Πράσινων» Συνεργασιών

Αναδημοσίευση: energia.gr .

Οι διαφαινόμενες απώλειες στη λιγνιτική αγορά και το στοίχημα της ανάπτυξης ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με ισχύ περί τα 1.000 μεγαβάτ, η οποία απαιτεί επενδύσεις περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, έχουν οδηγήσει τη διοίκηση του Αρθούρου Ζερβού στη λογική της σύναψης όσο το δυνατόν περισσότερων συνεργασιών στον χώρο.

Ειδικά από το τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, η κινητικότητα είναι έντονη, ενώ ενδείξεις από τις κινήσεις και άλλων ενεργειακών παικτών πείθουν για το ότι τα νέα δεν θα σταματήσουν εδώ.

To deal με EDF

Καταρχήν, η πλέον ηχηρή έως τώρα συνεργασία στον χώρο των ΑΠΕ είναι, αναφίβολα, αυτή με την Electricite de France, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού EDF – “βασιλιάς” στην πυρηνική ενέργεια, μεταξύ άλλων – με επίκεντρο τα αιολικά πάρκα.

Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη τον Δεκέμβριο,

οι δύο Όμιλοι μελετούν την από κοινού ανάπτυξη ενός αριθμού έργων με προτεραιότητα έργα αιολικής ενέργειας από την EDF Energies Nouvelles στη Φλώρινα, περιοχή μεγάλου δυναμικού, ισχύος τουλάχιστον 200 MW, καθώς επίσης και ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη που θα συνδυάζει αιολικό πάρκο ισχύος 90 MW και υδροηλεκτρικό σταθμό με αντλιοστάσιο. ΔΕΗ και Γάλλοι λειτουργούν ήδη αιολικό πάρκο ισχύος 38 MW στο Νομό Βοιωτίας.

Κρήτη – και όχι μόνο – με Κοπελούζο

Πριν μερικές ημέρες, η ΔΕΗ και ο όμιλος Κοπελούζου προχώρησαν σε ένα ανάλογο βήμα. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η ΕΛΙΚΑ, εταιρεία των Ομίλων Κοπελούζου Σαμαρά, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη έργων τους στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η αξιοποίηση της σωρευμένης τεχνογνωσίας και πολυετούς εμπειρίας τους στις ΑΠΕ για την ανάπτυξη μεγάλων, πρωτοποριακών, πολυσύνθετων, και εθνικά σημαντικών ενεργειακών έργων στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρεται το μεγάλο αιολικό έργο της ΕΛΙΚΑ στην Κρήτη που συνδυάζει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 850 MW τα οποία έχουν λάβει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ, και των οποίων ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διασύνδεση με το ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας.

Όπως πληροφορείται η “Α”, το έργο μαμούθ των αιολικών πάρκων της Κρήτης – επένδυση της τάξης των 2 δισ. ευρώ – δεν είναι το μόνο που έχει “πέσει” ή πρόκειται να πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων περί τα 400 μεγαβάτ και η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα – επένδυση της τάξης του 1 δισ. ευρώ – μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο συνεργασίας. Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο όμιλος Κοπελούζου έχει άδειες παραγωγής της τάξης των 570 μεγαβάτ στη Βουλγαρία, τα περισσότερα των οποίων σε όμορες προς την Ελλάδα περιοχές.

“Φιλέτο” το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης

Επιπλέον, το ότι ο όμιλος λειτουργεί ήδη στην Πάτρα, μέσω της θυγατρικής Silcio, βιομηχανία κατασκευής φωτοβολταϊκών, ανοίγει παράθυρο για συζητήσεις και στο συγκεκριμένο τομέα, με φόντο και την προοπτική δημιουργίας του μεγάλου φωτοβολταϊκού των 200 μεγαβάτ στην Κοζάνη.

Άλλωστε, επισήμως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρθηκε από την ενεργειακή “καρδιά” της χώρας στο ότι η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού θα προχωρήσει με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την εξεύρεση μακροχρόνιου στρατηγικού εταίρου στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας...

Κάποιοι θέλουν και εδώ την Electricite de France να εμπλέκεται – ίσως θυμάστε ότι η “Α” έχει γράψει περί του στρατηγικού χαρακτήρα που θα προσλάβει η συνεργασία των δύο πλευρών – αλλά με αφορμή το φωτοβολταϊκό πάρκο, είναι σαφές ότι στο παιχνίδι μπάινουν και οι Κινέζοι ( Yingli), και οι Αμερικανοί ( Sun Power) και ενδεχομένως και οι Γερμανοί ( Q Sells) αλλά και οι Ισπανοί (η βασκική εταιρεία Fluitech λ.χ. έχει δείξει ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά).

To μεγάλο φωτοβολταϊκό και η δημιουργία εργοστασίου κατασκευής πάνελς αποτελούν μία επένδυση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ σε μία έκταση 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο θα δώσει παραγωγή 260.000 MWh καθαρής ενέργειας ανά έτος, θα απασχολήσει 550 εργαζόμενους συνολικά, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, θα συμβάλει στη μείωση εκπομπών 300.000 τόνων CO2 ανά έτος στην ατμόσφαιρα αλλά και θα καλύψει την ηλεκτρική κατανάλωση 55.000 νοικοκυριών.

Urbaser στα σκουπίδια

Νωρίτερα στη χρονιά που έφυγε, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει συνεργασία με την ισπανική Urbaser, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων σε Ευρώπη, Βόρειο και Νότιο Αμερική, Αφρική, Ινδία και Μέση Ανατολή. To σχετικό συμφωνητικό προβλέπει τη σύσταση κοινής εταιρίας μεταξύ των δύο εταιριών, με αντικείμενο τη μελέτη, την εκτέλεση έργων και την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διαχείριση αποβλήτων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη διαχείριση αποβλήτων και την επεξεργασία αστικών και βιομηχανικών υδατικών αποβλήτων, εντός της ελληνικής επικράτειας.

“Παίζει” Τέρνα για τα υδροηλεκτρικά

Τέλος (;) στην Χαλκοκονδύλη υπάρχει ένα “κλίμα” μεταξύ αρμόδιων στελεχών ότι το παράζ αιτήσεων για μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, ισχύος χιλιάδων μεγαβάτ και κόστους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει υποβάλει για την περιοχή του Αχελώου η ΓΕΚ Τέρνα, θα φέρει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι των συζητήσεων των ιδιωτικό όμιλο με την ΔΕΗ, η οποία έχει προγραμματίσει την κατασκευή μεγάλου αντλητικού υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 800 μεγαβάτ, επίσης στον Αχελώο, με ορίζοντα λειτουργίας το τέλος της δεκαετίας.

(δημοσιεύεται και στην εφημερίδα "Αξία")

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου