.

Ευρωπαϊκή εβδομάδα βιώσιμης ενέργειας

EUSEW 2011 - get ready
It's time to get into the starting block for this year's EU Sustainable Energy Week (EUSEW), Europe's key event for a more sustainable energy future.
Between 11 and 15 April 2011 hundreds of events organised in all parts of Europe will show, promote, discuss and celebrate energy efficiency and renewable energy. Be a part of it!

Τα events στην Ελλάδα 9~14 Απριλίου 2011...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

"Κοζάνη, Τόπος να ζεις": Αποτελέσματα ημερίδας "Καινοτόμες Πρακτικές στην πόλη και το σπίτι"


Άλλη μια μαζική εκδήλωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης χτες στην Κοζάνη

Γύρω στα 300 άτομα έδωσαν χτες το «παρών» στην αίθουσα «Φίλιππος» και παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια της Ημερίδας «Καινοτόμες Πρακτικές στην πόλη και στο σπίτι».

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις 12 Περιφέρειες της Χώρας


Η ανάγκη διατύπωσης ενός σχεδίου για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού χώρου είναι, σήμερα, πιο επιτακτική από ποτέ. Η δημιουργία συνθηκών ορθολογικής ανάπτυξης, η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, η προστασία του περιβάλλοντος σε εποχή κλιματικής αλλαγής, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι οι κοινοί στόχοι όλων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εργοστάσιο Ηλιακής Ενέργειας 100 MW σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Τουρκία η GiraSolar

Από το ΙΕΝΕ...

Η αμερικανο-ολλανδικών συμφερόντων GiraSolar έχει αρχίσει συνομιλίες με τουρκική εταιρεία με στόχο την κατασκευή εργοστασίου ηλιακής ενέργειας στη γειτονική χώρα. Αν οι συνομιλίες ευοδωθούν, θα πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο του είδους, αλλά και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, στις εγκαταστάσεις του οποίου η GiraSolar σχεδιάζει να κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάνελ που θα προορίζονται για εξαγωγές στην Ευρώπη.

«Σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε το μεγαλύτερο εργοστάσιο ενέργειας με φωτοβολταϊκά της Ευρώπης στην Τουρκία», δήλωσε ο CEO της εταιρίας, κ. Wieland M. Koornstra, κατά τη διάρκεια επιχειρηματικής επίσκεψης στην Τουρκία, μιλώντας στην εφμερίδα Hurriyet την προηγούμενη εβδομάδα.

Η GiraSolar συμμετείχε σε αποστολή αντιπροσώπων 22 ολλανδικών εταιρειών υπό τον Ολλανδό Υπουργό Γεωργίας και Εξωτερικού Εμπορίου, κ. Henk Bleker.

Σύμφωνα εξάλλου, με τον κ. Koornstra, η GiraSolar είχε συνομιλίες με μεγάλη ενεργειακή εταιρεία της νότιας Τουρκίας, ενώ το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο θα έχει ισχύ 100 MW.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Υπουργός Παιδείας: Δελτίο Τύπου για τη χωροταξική κατανομή των Ανωτάτων Ιδρυμάτων

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, καμία σκέψη δεν έχει διατυπωθεί σχετικά με τη χωροταξική αναδιάρθρωση των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Η σαφής και διατυπωμένη πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αφορά στο Νόμο Πλαίσιο για την λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Όλες οι προτάσεις και οι συνεισφορές στη διαβούλευση είναι γνωστές.
Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι η λειτουργία και η ανάπτυξη των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε όλη την ελληνική επικράτεια, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να επηρεάζεται, να διακόπτεται ή να εξαρτάται από πρωτοσέλιδα εφημερίδων και παραπλανητικά κείμενα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ημερίδα: Ηλιοθερμία – Ηλιακός Κλιματισμός

Η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνολογικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (Κ.Τ.Ε.) και τo Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, σας προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα:

«Ηλιοθερμία – Ηλιακός Κλιματισμός»,

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«Άλλο το μάνατζμεντ και άλλο ο κρατικός έλεγχος των δικτύων» λένε από το ΥΠΕΚΑ για τη ΔΕΗ

Από τα Νέα...

«Άλλο πράγμα ο έλεγχος των δικτύων από το κράτος και άλλο η παραχώρηση του μάνατζμεντ», τονίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφερόμενες στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα, με επίκεντρο την ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης του μάνατζμεντ δημοσίων επιχειρήσεων, διατηρώντας ταυτόχρονα τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Στο περιθώριο του συνεδρίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που πραγματοποιείται στην Αθήνα., πηγές του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι είναι άλλο πράγμα ο έλεγχος των δικτύων από το κράτος και άλλο η παραχώρηση του μάνατζμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια θέση εξέφρασε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, έπειτα από τις αντιδράσεις που φέρεται να προκάλεσαν οι θέσεις της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη (σε συνέντευξή της στα «Νέα») περί διατήρησης του ελέγχου του Δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.

«Η κ. Μπιρμπίλη δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτε απ' αυτό που έχει ειπωθεί μέχρι σήμερα. Μίλησε για το δημόσιο έλεγχο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και φυσικά, όχι για τη διαχείριση», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, δείχνοντας έτσι και σε ποια βάση συζητεί η κυβέρνηση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Συνήγορος του Πολίτη: Το Δικαίωμα στο Περιβάλλον στο Πρόγραμμα Comenius

Την ανάγκη για την επίσημη αναγνώριση και υιοθέτηση του Δικαιώματος σε ένα καθαρό και υγιές Περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε η Βοηθός Συνήγορος κ.Ευαγγελία Μπαλλά στην ημερίδα 'Ανθρώπινα Δικαιώματα & Περιβάλλον' σε διεθνές ακροατήριο αποτελούμενο από μαθητές και καθηγητές από 5 χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Πολωνία, Ελλάδα) στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius στο 2ο Γυμνάσιο Φιλύρου στις 24 Μαρτίου 2011 στη Θεσσαλονίκη. Στην εισήγησή της η Βοηθός Συνήγορος του Κύκλου Ποιότητας Ζωής παρουσίασε το Δικαίωμα στο Περιβάλλον ως έμμεση αναφορά στις διεθνείς συνθήκες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες αυτές (Universal Declaration of Human Rights, European Convention on Human Rights) υιοθετήθηκαν αρκετά πριν από την δεκαετία του 1970 κατά την οποία υπήρξε αυξημένη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, το δικαίωμα στο περιβάλλον διαπνέει αρκετά από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία κ.α. Κατόπιν της ψήφισής δε της Διακήρυξης της Στοκχόλμης (1972) και ιδίως της 1ης Αρχής της Συνθήκης αυτής είναι πλέον προφανής η σύνδεση ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Δικαίωμα στο περιβάλλον γεγονός που αρχίζει πλέον να αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα κατόπιν και της πρόσφατης υιοθέτησης ψηφίσματος από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Δικαίωμα πρόσβασης στο καθαρό πόσιμο νερό (UN General Assembly Resolution, 28.7.2010).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Επαναλειτουργία συναλλαγών του Ελληνικού Μητρώου για τα δικαιώματα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Ως γνωστόν, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε ανασταλεί προσωρινώς, και συγκεκριμένα από τις 19 Ιανουαρίου 2011, στην Ελλάδα όπως και σε όλη την Ευρώπη, η λειτουργία των Μητρώων για τα δικαιώματα των εκπομπών όσον αφορά όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές συναλλαγές εκτός από την κατανομή και παράδοση δικαιωμάτων.

Ο λόγος για τον οποίο είχε αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας των μητρώων ήταν κάποιες σοβαρές διαδικτυακές προσβολές που υπέστησαν ορισμένοι κάτοχοι λογαριασμών σε αρκετά Μητρώα με αντικείμενο την ηλεκτρονική υπεξαίρεση δικαιωμάτων εκπομπών και μεταπώληση τους προς τρίτους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Μητρώο είχε προσωρινώς αναστείλει τις εσωτερικές και εξωτερικές συναλλαγές του έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι ασφαλείας και υποβληθούν οι εκθέσεις των ελέγχων προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και αυτή με την σειρά της ελέγχους των αποτελεσμάτων από τα διάφορα εθνικά Μητρώα και σταδιακά άρχισε να εγκρίνει την επαναλειτουργία τους.

Από πλευράς Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) και Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έγιναν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες ενέργειες για αναβάθμιση των συνθηκών ασφαλείας και ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών ελέγχων της αξιοπιστίας του ελληνικού Μητρώου (μέσω ειδικών ελέγχων penetration tests κλπ) προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του συστήματος και η προστασία των συναλλαγών μεταξύ των κατόχων λογαριασμών.

Μετά την υποβολή των εκθέσεων με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ελληνικού Μητρώου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελευταία ενέκρινε την επαναλειτουργία του Μητρώου στην χώρα μας από αύριο, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011.

Σε συνέχεια της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο διαχειριστής του ελληνικού Μητρώου ξεκινάει την επαναλειτουργία του, την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011 και ώρα 10:00, από την νέα του έδρα Τιμολέοντος Βάσσου 11-13, Αθήνα 115 21.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν για την απαραίτητη διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων χρηστών σύμφωνα με τους νέους όρους και προϋποθέσεις χρήσης του Μητρώου. Οι νέοι όροι χρήσης του Μητρώου (που περιλαμβάνουν και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ταυτοποίησης) θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΚΠΑΑ www.ekpaa.gr αύριο, Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Δ.Ε. 30.3.2011

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 11η ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 30-3-2011 ΩΡΑ: 1:00 μ.μ.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Επικύρωση πρακτικών.

2. Ενημέρωση – Ανακοινώσεις.
α) Δ.Τ. ΤΕΕ : Η οικοδομική δραστηριότητα μειώνεται το κόστος των υλικών κατασκευής αυξάνεται υπέρμετρα.
β) Αποστολή από Δήμο Εορδαίας έκθεσης για την έρευνα επί του φαινομένου που προκαλεί τις επιφανειακές διαρρήξεις στην ευρύτερη περιοχή του Δ.Δ. Μαυροπηγής του Δ. Πτολεμαίδας.
γ) Ερωτήματα συναδέλφων Β.Α. Αιγαίου μετά από διενέργεια σεμιναρίου για τον ΚΕΝΑΚ.
δ) Επιστολή ΤΕΕ Θράκης για 2 διακηρύξεις έργων (Μουσείο Αλεξανδρούπολης, προκατασκευασμένο κτίριο ΠΡΟΚΑΤ) συνοριακής φύλαξης Φερρών Αλεξανδρούπολης.
ε) Δ.Τ. ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας με θέμα: «Ύπαρξη τεχνογνωσίας στην Αιτωλοακαρνανία σε σχέση με τους φωτοβολταικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σχετική επιστολή προς Πρόεδρο ΤΕΕ.
στ) Επιστολή Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ΚΕΤΕΚ ΕΠΑΣ Κοζάνης με αίτημα για γνωμοδότηση ΤΕΕ σχετικά με τις ειδικότητες που μπορούν να λειτουργήσουν στη σχολή τους.

3. Υλοποίηση ενταγμένου έργου στο ΕΑΠ του Τέλους Ανάπτυξης Ν. Κοζάνης «Προετοιμασία αξιοποίησης των μεγάλων τεχνικών έργων της ΔΕΗ στην περιοχή».

4. Έγκριση δαπανών.

5. Ενδιάμεση αξιολόγηση του ΕΑΠ

6. Προμήθεια συστήματος εγγραφής πρακτικών της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

7. Παρουσίαση ιστοσελίδας του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

8. Επιστολή Προέδρου ΤΕΕ για καθορισμό ημέρας Μηχανικού και ημέρας του πολίτη.


Ο Πρόεδρος

Δ. Μαυροματίδης

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επιστολή Σπάρτακου στη ΔΕΗ για οικονομικό αποτελέσματα ΔΕΗ

Θέμα : Οικονομικά Αποτελέσματα της ΔΕΗ Α.Ε. για το έτος 2010

Κύριε Πρόεδρε
Στις 28 Μαρτίου 2011, όπως ήταν προγραμματισμένο, ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το 2010. Σύμφωνα με αυτά, τα συνολικά κέρδη της ΔΕΗ -προ φόρων- ανήλθαν σε 740,7 εκ. ευρώ, έναντι 993,1 εκ. ευρώ το 2009, ήτοι μειωμένα κατά 252,4 εκ. ευρώ (-25,4%).
Παρατηρώντας προσεκτικά το ενημερωτικό δελτίο που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, προκύπτουν αρκετά ασφαλή συμπεράσματα για το πού οφείλεται κατά την εκτίμησή μας αυτή η μεγάλη μείωση των κερδών της επιχείρησης.
Καταρχάς, αξίζει να αναφέρουμε, ότι αν στη μείωση των κερδών προστεθεί και η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού από τους Νόμους 3833/10 και 3845/10 που ήταν της τάξεως των 204 εκ. ευρώ, τότε η συνολική μείωση των κερδών θα ήταν της τάξεως του 46%.
Με δεδομένο ότι η συνολική ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας γιο το έτος 2010 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (61817 GWH έναντι 61842 GWH το 2009), γίνονται περισσότερο ασφαλή τα συμπεράσματα για τους λόγους μείωσης των κερδών της επιχείρησης.
Κύριε Πρόεδρε
Όντως, «για το 2010, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ήταν μειωμένη κατά 3.102 GWh έναντι του 2009. Το δε ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ μειώθηκε σε 48,0%, από 51,6% που ήταν το 2009. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί περεταίρω η κάλυψη - συμμετοχή της ΔΕΗ Α.Ε. στη συνολική ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια, από 85,6% το 2009 σε 77,3% το 2010. Η δε παραγωγή τρίτων, αυξήθηκε από 1.614 GWh το 2009 σε 4.323 GWh το 2010 (αύξηση περίπου 168%) αφού μέσα στο 2010 προστέθηκε εγκατεστημένη ισχύς 850 MW από δύο ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς».
Οι απώλειες για την μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας είναι καθημερινές και υπέρογκες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πλέον σύγχρονου και οικονομικότερου σταθμού παραγωγής Η/Ε της χώρας, του ΑΗΣ Μελίτης, που λόγω έλλειψης λιγνίτη (που βαρύνει το ΥΠΕΚΑ, αφού δεν παραχωρείται το Ορυχείο της Βεύης) και καθυστερεί υπερβολικά η επαναλειτουργία του Ορυχείου στο Κλειδί, αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός λειτουργίας δημιουργώντας πλείστα προβλήματα, αλλά και ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της μονάδας.
Την ίδια ώρα περισσότεροι από 10 καδοφόροι εκσκαφείς στα Ορυχεία του ΛΚΔΜ, με δυνατότητα να εξορύσσουν περισσότερους από 6.000 τόνους μάζας την ώρα, είναι παροπλισμένοι, ελλείψει προσωπικού.
Από τα γεγονότα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι η σταδιακή παγίωση μίας τέτοιας κατάστασης θα επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας για «μετάλλαξη» της ΔΕΗ, από υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση, σε μία ΔΕΚΟ ζημιογόνα με βαρύτατες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική αλυσίδα της χώρας μας. Εύλογα λοιπόν γεννάται η απορία, αν η απώλεια - μείωση λιγνιτικής ισχύος είναι από συνειδητή έως και εσκεμμένη, προκειμένου να μπορούν να εντάσσονται στο σύστημα μονάδες παραγωγής Η/Ε από εισαγόμενα καύσιμα.
Κύριε Πρόεδρε
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, δυστυχώς έπειτα και από τις τελευταίες ανακοινώσεις, επιβεβαιώνεται στις υποψίες και ανησυχίες του και δράττεται της ευκαιρίας για μία ακόμα φορά να καταστήσει επιτακτική την αναγκαιότητα πλήρους εκμετάλλευσης όλων των λιγνιτικών κοιτασμάτων. Πλήρη αξιοποίηση του Εθνικού μας πλούτου, έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη ΔΕΗ αναπτυξιακή και κερδοφόρα.
Η μέγγενη γύρω από τη ΔΕΗ σφίγγει ασφυκτικά. Οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία αφουγκράζονται τις εξελίξεις και μαζί με το συνδικάτο, συντεταγμένα, απαιτούν τη λήψη μέτρων και αποφάσεων που θα άρουν τα εμπόδια για:
 Να κατασκευαστούν οι νέες μονάδες
 Να γίνουν νέες προσλήψεις
 Να ανοίξουν τα κοιτάσματα λιγνίτη
 Να ανατραπούν τα τελευταία αρνητικά οικονομικά δεδομένα
 Να διατηρήσουμε τη ΔΕΗ ως την υγιέστερη Επιχείρηση του Ελληνικού λαού

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Προσδιορίστηκε η βέλτιστη διαδρομή του αγωγού φυσικου αερίου TAP στην Ελλάδα

Από το energypress.gr...

Περισσότεροι από 50 εθνικοί και διεθνείς εμπειρογνώμονες διεξήγαγαν εκτενείς και λεπτομερείς μελέτες σε διάδρομο πλάτους 50 km, προκειμένου να περατωθεί η μελέτη σχετικά με τη βελτίωση της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline για το τμήμα από την Θεσσαλονίκη έως τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ειδικότερα, οργανώθηκαν τρεις εκτεταμένες αποστολές στην βόρεια Ελλάδα για τον προσδιορισμό των περιορισμών σε επίπεδο γεωλογίας, περιβάλλοντος και πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς και των προβληματισμών σχετικά με την ασφάλεια και την κοινωνία.

Σε 63 συναντήσεις με τις αρχές σε όλα τα επίπεδα, με τις τοπικές εταιρείες και τις ΜΚΟ, περισσότερα από 400 άτομα συνεργάστηκαν για το έργο TAP για να συγκεντρωθούν σχόλια σχετικά με τις ποικίλες εναλλακτικές για τον αγωγό και καθοδήγηση πάνω στην προτιμώμενη διαδρομή. Ως εκ τούτου, ο TAP προσδιόρισε έναν προτιμώμενο διάδρομο πλάτους 2 km με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τις τοπικές κοινότητες και τις τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή η διαδρομή μπορεί να κατασκευαστεί και συνάδει πλήρως με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας. Την έρευνα διεξήγαγαν παγκοσμίως καταξιωμένοι μηχανολόγοι της E.ON, μια από τις μετόχους του εγχειρήματος του TAP, με τη συμμετοχή εθνικών και διεθνών συμβούλων της Exergia, της ERM και της ILF.

Τον Απρίλιο ο TAP θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την οργάνωση τοπικών συνεργείων για την επικύρωση του επιλεγμένου διαδρόμου και την συμφωνία σχετικά με την διεξαγωγή επιπρόσθετων μελετών στα πλαίσια της Εκτίμησης της Επίδρασης στο Περιβάλλον και την Κοινωνία (ESIA). Αυτή η διαδικασία είναι σύμφωνη με τις αυστηρές απαιτήσεις απόδοσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), ενώ η αναφορά της ESIA θα υποβληθεί στις ελληνικές αρχές κατά το δεύτερο εξάμηνο αυτού του χρόνου.

Η προτεινόμενη διαδρομή του TAP στην Ελλάδα θα έχει μήκος 190 km- ο αγωγός θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία κοντά στη Θεσσαλονίκη και θα φτάνει μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα, βόρεια της πόλης της Διποταμίας.

Ο Hans-Juergen Biewendt, επικεφαλής Τεχνικός Διευθυντής του TAP σε θέματα σχετικά με τη χερσαία ανάπτυξη του αγωγού δήλωσε: «Ο TAP έχει ολοκληρώσει πλέον τη διαδικασία βελτίωσης της διαδρομής και στις τρεις χώρες από τις οποίες διέρχεται, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η βελτίωση της διαδρομής θα συμπεριλαμβάνεται στην αναφορά της ESIA, η οποία θα υποβληθεί σύντομα στις αρχές, στους δανειστές και στο κοινό για αναθεώρηση. Οι διεξοδικές μας μελέτες και η δέσμευσή μας προς τους μετόχους και στις τρεις χώρες υποδεικνύουν ότι η επιλεγμένη διαδρομή έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και είναι αποδεκτή από τις αρχές, τις κοινότητες και την κοινωνία γενικώτερα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που κερδίσαμε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη όλων των μετόχων μέσω αυτής της διαδικασίας.»

Το εγχείρημα TAP θα αποτελέσει μια σημαντική πηγή άμεσης ξένης επένδυσης για την Ελλάδα. Αναμένεται να ενισχύσει την οικονομία, να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων και να δημιουργήσει πολλές τοπικές ευκαιρίες διαμέσου συμβάσεων κατασκευής, καθώς και της προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών.

«Το έργο προσδίδει σημαντική στρατηγική αξία στην Ελλάδα, καθώς προωθεί τον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Michael Hoffmann, Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας του TAP.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Κυβέρνηση: "δεν υπάρχει καμία πρόταση για την πώληση της ΔΕΗ"

Από το energeia.gr...

Με την φράση “δεν υπάρχει καμία πρόταση για την πώληση της ΔΕΗ” ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, να κλείσει το κεφάλαιο “ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ” πριν καν αυτό ανοίξει ουσιαστικά. Οι ρυθμίσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών στα δίκτυα μεταφοράς και στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, πάντως, παραμένουν στο υπό τελική διαμόρφωση ενεργειακό νομοσχέδιο, ενώ φαίνεται ότι ίσως δεν συμπεριληφθεί τελικά η διάταξη περί κλειστών συστημάτων διανομής.

“Δεν βλέπω γιατί, εκ των προτέρων, πρέπει να θεωρούμε ότι θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, όταν εμείς ξεκινάμε μέσα από μια διαβούλευση να προωθούμε τις οποιεσδήποτε αλλαγές. Όχι μόνο για την ΔΕΗ, αλλά για οποιοδήποτε θέμα. Ειδικά για τη ΔΕΗ δεν υπάρχει και καμία πρόταση”.

Η διατύπωση ανήκει στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής φρόντισε να ξεκαθαρίσει – θέλοντας, προφανώς, να προλάβει την πρόκληση μεγάλης αναταραχής στον εργασιακό χώρο της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού – ότι δεν υφίσταται ζήτημα για την πώληση της ΔΕΗ, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Ανάλογες είναι οι πληροφορίες που έρχονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι οποίες παραπέμπουν, σε κάθε περίπτωση, και σε διασφαλίσεις τόσο του εργασιακού όσο και του ασφαλιστικού status quo μέσω ρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονται και στο ενεργειακό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο η χώρα μας προσαρμόζεται στην Οδηγία 72/2009 και στο λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο που έχουν εγκρίνει οι Βρυξέλλες.

Το τελευταίο βρίσκεται σε στάδιο τελικής διαμόρφωσης και ενδεχομένως να οδεύσει αυτήν την εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο. Η τελευταία πληροφόρηση θέλει να παραμένει, φυσικά, ο βασικός κορμός των ρυθμίσεων με τις οποίες δίνεται δυνατότητα σε ιδιωτικά κεφάλαια να αποκτήσουν συμμετοχή στον ΑΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς, καθώς και στη ΛΑΓΗΕ, η οποία σταδιακά θα αποκτά οόλο και μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.

Αντίθετα, φαίνεται ότι τροποποιείται – κατ΄άλλους διαγράφεται – η ρύθμιση βάσει της οποίας επιτρεπόταν η δημιουργία κλειστών συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά το πρότυπο της ηλεκτροδότησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο της σύμβασης της Hochtief με το ελληνικό Δημόσιο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Προς μια Μετα-δημοκρατία των δικτύων πολιτών


Η ανάγκη για τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων στις μέρες μας μεγαλώνει συνεχώς και, όπως ήδη διαφαίνεται, εξίσου μεγαλώνει και η αποτελεσματικότητά τους. Σε μια περίοδο που το έλλειμμα δημοκρατίας έχει διευρύνει τις ανισότητες και έχει επιτρέψει στις μειοψηφίες (είτε με θετικό, είτε με αρνητικό πρόσημο) να ορίζουν το παιχνίδι, η συμμετοχή ολοένα και περισσότερων άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών-stakeholders σε μια κοινωνική διαδικασία επιρροής-λήψης αποφάσεων φαντάζει απαραίτητη.

Τα κοινωνικά δίκτυα πολιτών μπορούν να φέρουν τους πολίτες πιο κοντά, να τους κάνουν κοινωνούς και συμμέτοχους στη λύση των προβλημάτων τους. Όλοι εμείς οι πολίτες δεν δικαιούμαστε πλέον να μένουμε απαθείς ή αμέτοχοι, δεν αρκεί να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς καν να ενδιαφέρονται για τη γνώμη μας, χωρίς ούτε καν να συζητάνε μαζί μας και να μας πείθουν πως οι προτάσεις-λύσεις τους είναι οι καλύτερες δυνατές για όλους μας.

Η αποκέντρωση, αν και όχι ακόμη λειτουργική, δημιουργεί την ανάγκη για περαιτέρω ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, των «μετόχων» του κοινωνικού γίγνεσθαι, μέσα στο οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και δημιουργούμε. Άλλωστε, η οργανωμένη περιφερειακή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, όπως επιτάσσει η σύμβαση του Άαρχους την οποία και επικύρωσε η ελληνική βουλή με το νόμο 3422/2005, είναι πλέον και θεσμοθετημένη.

Ωστόσο, στην Ελλάδα και ακόμη περισσότερο στην περιφέρεια δεν είμαστε συνηθισμένοι στην συμμετοχή, στην από κοινού διαμόρφωση της καθημερινότητας και στον σχεδιασμό του μέλλοντός μας, ούτε, βεβαίως, στην απαίτηση λογοδοσίας εκ' μέρους των εκλεγμένων εκπροσώπων μας. Έχουμε μάθει, είτε να μένουμε απαθείς ως προς τις απαιτούμενες ενέργειες και θυσίες στην προσωπική μας ζωή, είτε να γινόμαστε έντονα βερμπαλιστές και αμφισβητίες στις μεταξύ μας (τύπου καφενείου) συζητήσεις.
Στις σύγχρονες δημοκρατίες η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου είναι δεδομένη. Οι παραδοσιακές μορφές αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δεν είναι πλέον επαρκείς. Στερούν από την κοινωνία ένα πολύ ζωντανό κύτταρό της, ένα ανθρώπινο δυναμικό το οποίο ενώ έχει τη διάθεση και την ικανότητα να συμβάλλει, δεν κατορθώνει να βρει έκφραση στα στενά πλαίσια ενός κατ' επίφαση αντιπροσωπευτικού πολιτικού συστήματος, όπως του ελληνικού. Η «Μετα-δημοκρατία» που περνάει μέσα από την προσαρμογή των δημοκρατικών συστημάτων στις ανάγκες τις εποχής, δηλαδή στην διαδικασία της συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων με τους κοινωνικούς εταίρους-stakeholders σταδιακά μετατοπίζεται από τα εργατικά συνδικάτα στα κοινωνικά δίκτυα πολιτών, τα οποία δεν δημιουργούνται στη βάση ταξικών ή επαγγελματικών διαχωρισμών, αλλά μάλλον στη βάση κοινών επιδιώξεων, κοινών αντιλήψεων και κοινών αισθητικών προσεγγίσεων.

Μέσα σ' αυτήν την διάσταση, η κοινωνία, ως (ανεξάρτητος από το κράτος) δημόσιος χώρος, αποτελεί ένα πεδίο ελευθερίας, στο οποίο οι κανόνες και οι μορφές συνεργασίας της κοινωνικής ζωής είναι μεταλλάξιμες. Και το μόνο που έχει τελικά σημασία είναι η διατήρηση αυτής της δυνατότητας. Όσο πιο ανεπτυγμένη είναι η κοινωνία πολιτών τόσο πιο άρτια λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα. Στην ελληνική περίπτωση, βεβαίως, η υπερτροφία του κράτους οδηγεί στην ανισορροπία της σχέσης.
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου John Hopkins , η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική αξία του εθελοντισμού το 2008, ο τομέας της Κοινωνίας Πολιτών συμβάλλει στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε πολλές χώρες σχεδόν όσο και ο κατασκευαστικός και τραπεζικός κλάδος! Αυτό σημαίνει ότι σε αυτόν οφείλεται το 5-7% του ΑΕΠ των χωρών, όπου διεξήχθη η έρευνα. Και βεβαίως, μην υποτιμούμε τη θετική επίπτωση που έχει στην αύξηση του «κοινωνικού κεφαλαίου», μέσω του κλίματος εμπιστοσύνης που δημιουργεί η εθελοντική συνεργατικότητα.

Η αξία της διαβούλευσης σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής είναι αποδεδειγμένη, και για τις προηγμένες κοινωνίες αποτελεί βασικό παράγοντα διαμόρφωσης του δείκτη πολιτισμού, συνεργατικότητας και δημοκρατίας μιας χώρας, αρκεί βεβαίως να μην καταστεί ομαδική ψυχοθεραπεία. Οι Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμμετέχοντας περισσότερο σε δίκτυα και πλατφόρμες οριζόντιας συνεννόησης και συνεργασίας, από ότι σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα, όπως Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες, λειτουργούν αυτόνομα και άμεσα, χωρίς την ανάγκη διαμεσολαβητών ή αντιπροσώπων.

Η σημασία των δικτύων πολιτών σταδιακά γίνεται κομβική, καθώς προάγει νέα κοινωνικά ζητήματα, που ακόμη και αν μέχρι πρόσφατα αφορούσαν σε ατομικά ή κοινωνικά συμφέροντα, τα ανυψώνει σε επίπεδο γενικού συμφέροντος συνδράμοντας στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της Πολιτείας και βελτιώνει πρακτικές και συμπεριφορές μέσα από νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις σε ζητήματα, που με τον καιρό, υιοθετούνται τόσο από τον κρατικό όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Η κοινωνία των δικτύων πολιτών έρχεται να επαναθέσει πολιτισμικές αξίες, με στόχο τον περιορισμό ενός εικονικού κοινωνικού και οικονομικού «παιχνιδιού», αποδεχόμενη πως «χωρίς λεφτά γίνεται, χωρίς ανθρώπους όχι»!
Νικόλαος Ραχωβίτης
Συντονιστής Δικτύου pro-tasis

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μάχη χαρακωμάτων στην ενέργεια

Από την express.gr...

«MAXH χαρακωμάτων» εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με επίκεντρο το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση του 3ου Ενεργειακού Πακέτου, δηλαδή του νομοσχεδίου μέσω του οποίου θα γίνει ο διαχωρισμός της ΔΕΗ αλλά και θα διαμορφωθεί το τοπίο της ενεργειακής αγοράς για τα επόμενα χρόνια.

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη βρίσκεται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών και οι προβλέψεις του νομοσχεδίου αλλάζουν τουλάχιστον σε άπαξ την εβδομάδα μετά τις συναντήσεις όλων όσοι συμμετέχουν στη διαμόρφωσή του κάθε Σάββατο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον επτά διαφορετικές εκδοχές του νομοσχεδίου (οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται όχι μόνο από την ημερομηνία αλλά και την ώρα έκδοσης) ενώ στο Yπουργικό Συμβούλιο πριν από δύο εβδομάδες παρουσιάστηκαν μόνο οι βασικές αρχές του και όχι το πλήρες κείμενο.

Το «ράβε ξήλωνε» είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί για δεύτερη ανάγνωση στο Yπουργικό Συμβούλιο. Εν συνεχεία το πλήρες κείμενο θα πρέπει να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον 20 ημερών ενώ θα υποβληθεί προς έγκριση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Eνα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τού υπό διαμόρφωση καταστατικού χάρτη της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η πολυπλοκότητα του νέου σχήματος που θα διαδεχθεί αυτό που μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζαμε ως ΔΕΗ. Μάλιστα το πρόβλημα επισημάνθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος ζήτησε από την κ. Μπιρμπίλη τη μέγιστη δυνατή απλοποίηση. Πάντως οι εμπλεκόμενοι με το θέμα υποστηρίζουν ότι τα περιθώρια απλοποίησης είναι περιορισμένα δεδομένου ότι το νομοσχέδιο σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτελεί μετάφραση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Oμως το ζήτημα της απλοποίησης δεν είναι το μόνο πρόβλημα της κ. Μπιρμπίλη. Η διαμόρφωση ενός κειμένου που θα αποτελέσει καταστατικό χάρτη της ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια έχει τροφοδοτήσει αντιπαραθέσεις σε όλα τα επίπεδα.

Σε πρώτη φάση, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με όλους βρέθηκε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία μετά το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του υπουργείου όσον αφορά την υιοθέτηση του συστήματος ΙΤΟ για τον διαχωρισμό της ΔΕΗ, το τελευταίο διάστημα τηρεί στάση αναμονής τουλάχιστον δημοσίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΓΕΝΟΠ δεν αντέδρασε δημόσια ούτε όταν έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που θα διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική διάταξη έχει ήδη τροποποιηθεί περιορίζοντας το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των δικτύων.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί επί μακρό διάστημα υποστήριζαν με ένταση την ανάγκη υιοθέτησης του συστήματος ISO έναντι του ΙΤΟ, επικαλούμενοι την ανάγκη πλήρους ανεξαρτησίας του διαχειριστή των δικτύων από τη μητρική ΔΕΗ. Η αντίδραση αυτή, που εκφράστηκε καταρχήν με μια σκληρή επιστολή του κ. Αν. Καλλιτσάντση προέδρου του Συνδέσμου Aνεξάρτητων Hλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) προς την κ. Μπιρμπίλη, συνοδεύτηκε από καταγγελίες περί του ρόλου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην επιλογή του συστήματος και με την απειλή της παραπομπής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τη διαρροή πληροφοριών ότι το σύστημα αυτό δεν θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την πλευρά της ΔΕΗ στο θέμα αυτό η σταθερή απάντηση ήταν πως ο ΙΤΟ προβλέπεται σαφώς από την οδηγία και δεν τίθεται θέμα απόρριψής του. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η σκληρή στάση του προεδρείου του ΕΣΑΗ προκάλεσε τριγμούς και στο εσωτερικού του Συνδέσμου, που εκφράστηκε με μεμονωμένες συναντήσεις επιχειρηματιών του τομέα με την κ. Μπιρμπίλη.

Ακολούθησε από την πλευρά του ΕΣΑΗ η άσκηση πίεσης για αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) και σύνδεσής τους με την παλαιότητα της μονάδας στην οποία αναφέρονται. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ΑΔΙ είναι ένα είδος επιδότησης που λαμβάνουν όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τα οποία θεσμοθετήθηκαν το 2007 ως ένα προσωρινό μέτρο που θα στήριζε τις νέες επενδύσεις σε μονάδες εξασφαλίζοντας παράλληλα διαθεσιμότητα ισχύος στο τότε ελλειμματικό σύστημα. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχει έλλειμμα ισχύος, αλλά τα ΑΔΙ παραμένουν και θα συνεχίσουν να υφίστανται. Αίτημα των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών είναι να διαβαθμιστεί η αξία τους υπέρ των νέων και λιγότερο ρυπογόνων μονάδων. Και ενώ φαινόταν ότι ούτε η ΔΕΗ είχε αντίρρηση στην υιοθέτηση του νέου τρόπου τιμολόγησης, ο ΕΣΑΗ έβαλε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την τιμολόγηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, υποστηρίζοντας ότι γίνεται κατά τρόπο που ευνοεί τη ΔΕΗ.

Αυτό το νέο ζήτημα, που ετέθη για πρώτη φορά δημοσίως σε συνέδριο για την ενέργεια από τον διευθυντή του ΕΣΑΗ Μανώλη Κακαρά, προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού κατά την τελευταία συνάντηση του συνόλου των ηλεκτροπαραγωγών με την κ. Μπιρμπίλη για το νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα –όπως όλα δείχνουν– να μπλοκαριστεί κάθε συζήτηση για τα ΑΔΙ, αλλά και να εκδηλωθεί το δημόσιο ξέσπασμα του κ. Ζερβού, ο οποίος υπεραμυνόμενος του ρόλου της ΔΕΗ σημείωσε ότι όποια και αν ήταν η στήριξη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, αυτή αξιοποιήθηκε με επενδύσεις για τον εξηλεκτρισμό και δεν μετατράπηκε σε καταθέσεις στην Ελβετία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Παράταση αιτήσεων στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Μετά από σχετικό αίτημα των συνεργαζόμενων τραπεζών και το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής χορηγεί παράταση των αιτήσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα έως 16 Μαΐου 2011.

Οι αιτήσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαρτίου θα προωθούνται κατά προτεραιότητα από τις Τράπεζες.

Οι πολίτες μπορούν να συνεχίζουν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα (http://exoikonomisi.ypeka.gr), τη γραμμή αρωγής (210-979400) και τις συνεργαζόμενες Τράπεζες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Oικονομικά αποτελέσματα έτους 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • Τα προ φόρων κέρδη του 2010, ανήλθαν σε € 740,7 εκατ., έναντι € 993,1 εκατ. το 2009 μειωμένα κατά € 252,4 εκατ. (-25,4%), ενώ τα μετά από φόρους κέρδη, διαμορφώθηκαν σε € 557,9 εκατ., έναντι € 693,3 εκατ. αντίστοιχα, μειωμένα κατά € 135,4 εκατ. (-19,5%).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου [1.4.2011]

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί στις 1 Απριλίου 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης) με θέματα:

Θέμα 1ο: Απαντήσεις σε γραπτές ερωτήσεις Περιφερειακών Συμβούλων
(Αλτίνης Παύλος, Μεντεσίδου – Πινίδου Ελένη).
Εισηγητής: ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Δακής.

Θέμα 2ο: Έγκριση σχεδίων προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Οικονομικού έτους 2011.
Εισηγητής: ο Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Βασίλειος Πάτρας.

Θέμα 3ο: Έγκριση συμμετοχής περιφερειακής ενότητας Καστοριάς στην
1η Διεθνή Έκθεση Γούνας της Αθήνας.
Εισηγητής: ο Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Βασίλειος Πάτρας.

Θέμα 4ο: Ορισμός υπολόγου για τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος Καστοριάς.
Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, κ. Δημήτριος Σαββόπουλος.

Θέμα 5ο: Άδειες λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων.
Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας,
κ. Πασχάλης Χαρούμενος.

Θέμα 6ο: Έγκριση τροποποίησης κανονισμών του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με το
πρόγραμμα Καλλικράτης.
Εισηγήτρια: η Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, κα Κυριακή Αποστολίδου.

Θέμα 7ο: Έγκριση προϋπολογισμού του ΚΕΠΕ 2011.
Εισηγήτρια: η Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, κα Κυριακή Αποστολίδου.

Θέμα 8ο: Έγκριση ισολογισμού – έκθεση πεπραγμένων του ΚΕΠΕ 2010.
Εισηγήτρια: η Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, κα Κυριακή Αποστολίδου.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου
Παναγιώτης Πλακεντάς

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τίνα Μπιρμπίλη: "Βασικά δίκτυα όπως αυτά του ηλεκτρισµού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δηµόσιο"

Από τη συνέντευξη της ΥΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη στα Νέα [28.3.2011]:

Το επόµενο διάστηµα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το πρόγραµµα των αποκρατικοποιήσεων. Θεωρείτε ότι η ΔΕΗ θα µπορούσε να περιλαµβάνεται στους υπό πώληση οργανισµούς;

Το σηµαντικό θέµα σήµερα είναι η αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, µε στόχο τον εκσυγχρονισµό και την ανασυγκρότηση της επιχείρησης. Οι παρεµβάσεις αυτές αφορούν την αποτελεσµατική λειτουργία της, τον εξορθολογισµό και τη διαφάνεια των δαπανών της και το επενδυτικό πρόγραµµά της, µε παράλληλη άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς. Μόνο έτσι θα µπορέσει η επιχείρηση να αναπτύξει τον απαραίτητο δυναµισµό που θα της επιτρέψει να καταστεί σηµαντικός περιφερειακός παίκτης σε ενεργειακά θέµατα. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστεί σηµαντικό όφελος για τους καταναλωτές και ταυτόχρονα όφελος για τους µετόχους της επιχείρησης.

Οσον αφορά το ερώτηµά σας, βρισκόµαστε σε µια ιδιαίτερη χρονική στιγµή η οποία χαρακτηρίζεται από τις γενικότερες οικονοµικές συνθήκες, τη χαµηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσµα της ύφεσης και τις αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο, στην Ελλάδα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ως αποτέλεσµα, η αξία της ΔΕΗ όπως αποτιµάται χρηµατιστηριακά είναι σαφώς υποτιµηµένη. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν ενδείκνυται ως χρόνος προβληµατισµού για τη διάθεση πακέτου µετοχών της επιχείρησης.

Πιστεύετε ότι κάποιοι οργανισµοί πρέπει να εξαιρεθούν από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων;

Δεν πρέπει να είµαστε δογµατικοί. Ωστόσο, σε βασικά δίκτυα όπως αυτά του ηλεκτρισµού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δηµόσιο ώστε όταν βγούµε από την κρίση να έχουµε µια στρατηγική υποδοµή για να δηµιουργήσουµε την προοπτική της ανάπτυξής µας.

Σε ποια φάση βρίσκεται το ζήτηµα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας; Προς ποια κατεύθυνση κινείστε;

Τρία είναι τα µεγάλα ζητήµατα σήµερα: η αλλαγή του ενεργειακού µείγµατος της χώρας µας µέχρι το 2020, ο εξωστρεφής προσανατολισµός της ΔΕΗ προς όφελος της οικονοµίας µας και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος του καταναλωτή. Οι παρεµβάσεις για την απελευθέρωση της ενέργειας δεν απορρέουν από την υλοποίηση υποχρεώσεων που µας επιβάλλονται από το Μνηµόνιο. Αυτό είναι ανακριβές. Αντίθετα, αποτελούν προεκλογικές επιλογές και δεσµεύσεις µας. Ηδη το 2010 έγιναν βήµατα για την απελευθέρωση τιµολογίων της ΔΕΗ µε την παράλληλη άρση των στρεβλώσεων και των αφανών επιδοτήσεων µεταξύ οµάδων καταναλωτών, µε πρόβλεψη για τους κοινωνικά και οικονοµικά ευάλωτους συµπολίτες µας. Σύντοµα θα συζητηθεί στη Βουλή νοµοσχέδιο του υπουργείου για τη συµµόρφωση της χώρας µας προς το τρίτο ενεργειακό πακέτο, το οποίο αφορά τη νέα δοµή της αγοράς ενέργειας. Πολύ σύντοµα επίσης, ως αποτέλεσµα συζητήσεων µε τη Διεύθυνση Ανταγωνισµού της Επιτροπής, πιστεύουµε ότι θα προκύψει βιώσιµη φιλική λύση για το θέµα της λιγνιτικής παραγωγής.

Από κοινού µε άλλους έξι υπουργούς της Ε.Ε. συνυπογράψατε τη συµφωνία για 30% µείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα µέχρι το 2020. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος για µια χώρα που διέρχεται από µεγάλη οικονοµική κρίση;

Η δέσµευσή µας δεν αφορά τις διεθνείς διαπραγµατεύσεις για το κλίµα, αλλά έγινε για να δείξουµε ότι εµείς οι επτά χώρες ανησυχούµε περισσότερο για το παγκόσµιο περιβάλλον. Η πρωτοβουλία σχετίζεται µε την προοπτική ενός νέου αναπτυξιακού µοντέλου, αυτό τηςπράσινης ανάπτυξης που µπορεί να κάνει την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική. Υπό αυτή την έννοια, η χώρα µας θα µπορέσει να διατηρήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήµατα. Η πρωτοβουλία θα έχει και συνέχεια.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τέλος στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση

Από την Ελευθεροτυπία...

Τέλος στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου το πετρέλαιο θέρμανσης θα συνεχίσει να πωλείται με το μειωμένο φόρο από την ερχόμενη σεζόν, που ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου 2011.
Το τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, γέρνει την πλάστιγγα προς τη μη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και ενάντια στη δέσμευση που είχε τεθεί με το Μνημόνιο για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ το 2010 ή περίπου 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2012 και μετά. Εξέλιξη που θέτει επί τάπητος δύο νέα δεδομένα:
1. Την ισόποση αύξηση του κονδυλίου των πρόσθετων μέτρων από το 1,8 δισ. ευρώ στα 2,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, εκτός κι αν επανέλθει το σύστημα «Ηφαιστος» (πληρωμή αυξημένου φόρου από πρατηριούχους και διατήρηση μειωμένου για καταναλωτές, με επιστροφή διαφοράς στους πρώτους).
Εκλογικό άρωμα
2. Την αναβίωση του σεναρίου για επίσπευση των εθνικών εκλογών, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να μετράει περισσότερο το πολιτικό κόστος από τη μνημονιακή δέσμευση και τα έσοδα που θα εισέπραττε.
Η κίνηση ρελάνς του οικονομικού επιτελείου φαίνεται να επικρατεί την τελευταία εβδομάδα. Υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε στην «Ε» ότι «εκείνο που βαραίνει είναι το πολιτικό κόστος, που θα έχει ένα μέτρο υπέρογκης επιβάρυνσης των νοικοκυριών σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας».
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να αντέξουν και αυτή την επιβάρυνση, καθώς έρχεται ύστερα από ενάμιση χρόνο δραστικών περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις, καθώς και μεγάλων αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στο ΦΠΑ.
Η απόφαση αυτή ετοιμάζεται να ληφθεί τη στιγμή μάλιστα που είχαν καταλήξει στο μηχανισμό και συγκεκριμένα στον κλειδάριθμο για την επιστροφή μέρους του αυξημένου ΕΦΚ στα νοικοκυριά, βάσει του ύψους του εισοδήματος, των περιουσιακών στοιχείων και της γεωγραφικής θέσης (διαφορετικά ποσοστά κατά περιοχή και υψόμετρο).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΡΑΕ: Δημόσια Διαβούλευση για την Ενσωμάτωση του Κόστους Εκπομπών CO2 στις Προσφορές Έγχυσης των Μονάδων


Η ΡΑΕ, εν συνεχεία της υπ’ αριθ. 1250/2010 Απόφασης και της υπ’ αριθμ. 349/2010 Γνωμοδότησής της, θέτει σε δημόσια διαβούλευση τη μεθοδολογία ενσωμάτωσης του κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις προσφορές έγχυσης των μονάδων παραγωγής, όπως προβλέπει το Άρθρο 44 του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Ενσωμάτωση Οδηγίας για τα απόβλητα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Νόμος-πλαίσιο «για τα απόβλητα» - Ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 «για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών»(Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 312/3 της 22.11.2008)

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η οδηγία-πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων στην ΕΕ, αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων, καθώς και στην απλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Η οδηγία θεσπίζει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, εμποδίζοντας ή μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της παραγωγής και της διαχείρισης των αποβλήτων και περιορίζοντας το συνολικό αντίκτυπο της χρήσης πόρων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χρήσης αυτής.

Η φιλοσοφία της οδηγίας–πλαίσιο για τα απόβλητα (οδηγία 2008/98/ΕΚ) είναι η «συνολική ρύθμιση», χωρίς διακρίσεις μεταξύ στερεών και υγρών αποβλήτων, και με ενσωμάτωση ειδικών ρυθμίσεων για τα επικίνδυνα απόβλητα, με παράλληλη κατάργηση της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα, της οδηγίας 75/439/ΕΟΚ σχετικά με τη διάθεση χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και της οδηγίας 2006/12/ΕΚ περί των αποβλήτων. Κάτω από την ανωτέρω οδηγία, θα βρίσκονται όλες οι «θυγατρικές» οδηγίες, οι οδηγίες δηλαδή που αφορούν είτε στη διαχείριση επί μέρους ρευμάτων αποβλήτων (π.χ. συσκευασίες, οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, απόβλητα ηλεκτρικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, PCBs, μπαταρίες και συσσωρευτές, ιλύες, ορυκτέλαια, διοξείδιο του τιτανίου, απόβλητα από εξορύξεις, κ.λπ.), είτε στις εργασίες διαχείρισης αποβλήτων (π.χ. καύση των αποβλήτων, Υγειονομική Ταφή, οι προωθούμενες κοινοτικές προδιαγραφές για την ανακύκλωση, κ.λπ.). Όλες οι θυγατρικές Οδηγίες διέπονται και θα διέπονται από τη νέα οδηγία – πλαίσιο.

Για τους παραπάνω λόγους, ο προτεινόμενος νόμος-πλαίσιο εναρμονίζει πλήρως τις διατάξεις και τη φιλοσοφία της νέας οδηγίας, περιέχει δε τις κατάλληλες εξουσιοδοτικές διατάξεις για την έκδοση ΚΥΑ ή ΥΑ, με τις οποίες θα ρυθμίζονται όλα τα απαραίτητα ειδικά θέματα. Το οριζόντιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ), έχει εναρμονίσει τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, υιοθετώντας τις αρχές και τους στόχους τους. Το πλαίσιο αυτό αποτελείται κυρίως από την ΚΥΑ 50910/2727/2003, (οδηγία 91/156/ΕΟΚ για τα στερεά απόβλητα), την ΚΥΑ 29407/3508/2002, (οδηγία 99/31/ΕΚ «για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων») και το ν.2939/2001 (οδηγία 94/62/ΕΚ για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Για τις ανάγκες εξυπηρέτησης μικρών νησιών και απομακρυσμένων οικισμών, έχει εκδοθεί η ΚΥΑ 4641/232/2006, με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία μικρών Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), με τροποποιημένες τεχνικές προδιαγραφές. Κάποιες από τις προδιαγραφές προκύπτουν από ανάλυση επικινδυνότητας, ώστε να συνδυάζεται η περιβαλλοντική προστασία με την τεχνική απλότητα και τη βιωσιμότητα. Με την ΚΥΑ 114218/1997, στην οποία τίθεται το πλαίσιο των προδιαγραφών των εργασιών διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και την ΚΥΑ 22912/1117/2005 (Οδηγία 2000/76/ΕΚ), που αφορά στην πρόληψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την αποτέφρωση ή στην συναποτέφρωση των αποβλήτων, συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο. Για ειδικές κατηγορίες αποβλήτων (μεταχειρισμένα ελαστικά, ΑΗΗΕ, κ.λπ) έχουν υιοθετηθεί νομικές πράξεις για την ασφαλή διαχείριση και αξιοποίηση, με εφαρμογή των αρχών της πρόληψης και της ευθύνης του παραγωγού.

Στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΚΥΑ 50910/2727/2003), τίθενται οι στόχοι και οι αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ρυθμίζονται θέματα αδειοδότησης, ελέγχων, καθώς και υποχρεώσεων των φορέων διαχείρισης αποβλήτων. Η περαιτέρω εξειδίκευση γίνεται με την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης σε επίπεδο Περιφέρειας, αναθεωρούμενων ανά εξαετία (ή, υπό προϋποθέσεις και νωρίτερα), τα οποία σκοπό έχουν τη διαμόρφωση των διαχειριστικών ενοτήτων και τον καθορισμό μεθόδων διαχείρισης σε αυτές.

Κρίθηκε σκόπιμο ο παρόν νόμος για τα απόβλητα να θεσπιστεί ως νόμος-πλαίσιο, κατ’ αντιστοιχία της υπό ενσωμάτωση οδηγίας, η οποία αποτελεί, επίσης, οδηγία-πλαίσιο. Υπ’ αυτή την έννοια, στο παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται οι βασικές αρχές και υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία-πλαίσιο 2008/98/ΕΚ. Επιμέρους ζητήματα, κυρίως πρακτικής εφαρμογής, τα οποία συνδέονται με το υφιστάμενο και το υπό εξέλιξη ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, θα ρυθμιστούν με συγκεκριμένες ΚΥΑ και υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ, όπως, εξάλλου, προβλέπεται ήδη στις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου. Το σχήμα αυτό (νόμος-πλαίσιο, επιμέρους ΚΥΑ, Υπουργικές Αποφάσεις) δίνει την απαραίτητη ευελιξία στην προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των αποβλήτων στις εξελίξεις, χωρίς να απεμπολούνται οι βασικές αρχές που διέπουν το ζήτημα. Συγκεκριμένα, οι αρχές, οι έννοιες, οι υποχρεώσεις και οι στόχοι περιλαμβάνονται στο νόμο-πλαίσιο, ενώ ζητήματα πρακτικής υφής ρυθμίζονται με ΚΥΑ ή ΥΑ.

2. ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Η ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ στο εθνικό μας δίκαιο είναι υποχρεωτική και γίνεται με το παρόν σχέδιο νόμου. Η εκπόνηση του προτεινόμενου νόμου-πλαισίου «για τα απόβλητα» έχει τους ακόλουθους στόχους:
§ Την πλήρη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα (οδηγία 2008/98/ΕΚ).
§ Το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου και ιεραρχημένου νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει συνολικά το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, με ξεκάθαρη δομή και σύγχρονες, αποτελεσματικές και ορθολογικές διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες θα διασφαλίζουν την περιβαλλοντική προστασία, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των διαδικασιών, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και την κατάργηση ορισμένων προβληματικών (σε σχέση με το ισχύον κοινοτικό δίκαιο) στην εφαρμογή τους κανονιστικών πράξεων.

Κεντρικό σημείο της κοινοτικής οδηγίας σχετικά µε τα απόβλητα και φυσικά του νόμου-πλαισίου αποτελεί η εισαγωγή μίας ιεράρχησης στόχων, που διαρθρώνεται σε πέντε σημεία. Συγκεκριμένα, κατά σειρά προτεραιότητας αναφέρονται στη νέα οδηγία οι παρακάτω μέθοδοι-πολιτικές ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων:
(α) πρόληψη-αποτροπή δημιουργίας απορριμμάτων (προτιμώμενη επιλογή)
(β) επαναχρησιμοποίηση
(γ) ανακύκλωση
(δ) ανάκτηση (συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής ανάκτησης)
(ε) ασφαλής εναπόθεση (ως ύστατο μέτρο)

Η πρωτοτυπία της οδηγίας και προφανώς του νόμου-πλαισίου από προηγούμενες οδηγίες για τα απόβλητα επικεντρώνεται σε τέσσερα κυρίως ζητήματα.

Αποσαφήνιση και απλοποίηση εννοιών και ορισμών, όπως τι είναι απόβλητο, ανάκτηση, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση και διάθεση αποβλήτων.
Αλλαγές στην εσωτερική ιεράρχηση των εργασιών διαχείρισης των αποβλήτων. Η ενεργειακή προσέγγιση της νέας οδηγίας αποτελεί καινοτομία. Η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων λογίζεται ως διαδικασία ανάκτησης, καθώς περιορίζει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και άλλων φυσικών πόρων. Η προώθηση της χρήσης των απορριμμάτων ως δευτερεύουσα πηγή ενέργειας αποσκοπεί στον περιορισμό της απόθεσής τους σε χώρους τελικής διάθεσης, αλλά και τη συνακόλουθη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που εκλύονται από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.
Την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων με εφαρμογή σχεδίων και προγραμμάτων. Η οδηγία εισάγει μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση των αποβλήτων η οποία επικεντρώνεται στην πρόληψη. Η χώρα μας συνεπώς υποχρεούται να εκπονήσει πρόγραμμα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2013.
Την προσπάθεια διαφύλαξης των φυσικών πόρων με μέτρα για την καλύτερη ανάκτηση των αποβλήτων (π.χ. χωριστή συλλογή των υλικών) και τη χρησιμοποίηση των ανακτηθέντων υλικών.

Η οδηγία (και φυσικά το σχέδιο του νόμου-πλαισίου) περιλαμβάνει ρυθμίσεις προηγούμενων οδηγιών, όπως:
? Τη διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού προϊόντων και την κατ’ επέκταση ευθύνη του στη διαχείριση των αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας των προϊόντων ή των προϊόντων που καθίστανται απόβλητα.
? Καθιερώνει την ευθύνη του μελετητή, του παραγωγού, του κατόχου των αποβλήτων, των εμπόρων και των μεσιτών (δηλαδή όλων των εμπλεκομένων), ενώ παράλληλα καθορίζει τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις των υπηρεσιών στη διεκπεραίωση των αδειοδοτήσεων με διαφανή τρόπο.
? Θεσπίζει τις διαρκείς επιθεωρήσεις και τους ελέγχους με πλήρως κατανεμημένους ρόλους μεταξύ των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των περιφερειών. Επίσης, καθορίζει διοικητικές, αστικές και ποινικές κυρώσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση των αποβλήτων που παρανομούν.
? Καθορίζει διακριτούς και διαφανείς ρόλους και υποχρεώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση των αποβλήτων.
? Απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης για τη διαχείριση των αποβλήτων.
? Ισχυροποιεί και διευκρινίζει περαιτέρω τις αρχές της αυτάρκειας και της εγγύτητας.
? Καθιερώνει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης όλων των αποβλήτων της επικράτειας, εισάγει τα ειδικά εθνικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης και θεσπίζει τη συμμετοχή του κοινού στην κατάρτιση και έγκριση αυτών.

Το παρόν σχέδιο νόμου είναι πολύ σημαντικό και θα επηρεάσει όλη την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα ώστε να εξυπηρετήσει τους βασικούς σκοπούς και στόχους του παρόντος.

Με τη θέσπιση του παρόντος νόμου, σε συνδυασμό με τον ν.2939/2001, ο οποίος αφορά στην εναλλακτική διαχείριση συγκεκριμένων ρευμάτων αποβλήτων, η χώρα μας θα διαθέτει ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τα απόβλητα και τη διαχείριση τους.

Με το παρόν σχέδιο νόμου καθορίζεται μια νέα πολιτική στη διαχείριση των αποβλήτων, ώστε τα πάντα να γίνονται με διαφάνεια, με απλές διαδικασίες και να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις τόσο ως προς την παραγωγή των αποβλήτων (ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά), όσο και ως προς την ενδεδειγμένη διαχείριση και αποτελεσματικότητα.

Το παρόν σχέδιο θα επηρεάσει θετικά όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να λειτουργήσουν με σύγχρονες αντιλήψεις, όπως και οι συνάδελφοί τους στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, με πλήρη διαφάνεια και σωστές πρακτικές ώστε να μην θεωρούνται εκ προοιμίου ρυπαντές του περιβάλλοντος και καταστροφείς της ανθρώπινης υγείας.

Συνεπώς, ο πρωταρχικός στόχος της οδηγίας-πλαίσιο για τα απόβλητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα απλοποιεί, εκσυγχρονίζει και αποσαφηνίζει την υφιστάμενη νομοθεσία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αλματώδης αύξηση της πράσινης ενέργειας

Από την Καθημερινή...

Αρχισε να κινείται ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην Ελλάδα, σαν αποτέλεσμα και της μεγάλης πριμοδότησης από την κυβέρνηση. Ηδη, το 2010 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της λεγόμενης και πράσινης ενέργειας διευρύνθηκε κατά 20%. Ομως μια πιο προσεκτική ματιά θα αποκάλυπτε ότι τη διαφορά έκανε πέρσι η μεγάλη αύξηση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, που «έσωσαν την παρτίδα». Το 2010 τα φωτοβολταϊκά εγκατέστησαν περισσότερα MW από κάθε άλλη τεχνολογία, παρουσιάζοντας αύξηση 274%(!) σε ένα χρόνο. Παρ’ όλα αυτά παρόμοιοι ρυθμοί ανόδου των Φ/Β δύσκολα θα επιτευχθούν ξανά.

Σε μια εποχή που όλος ο πλανήτης αναζητεί ξανά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) την ενεργειακή διέξοδο, μετά και την πυρηνική τραγωδία στη Φουκουσίμα, η Ελλάδα είναι ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους που έχει θέσει. Σύμφωνα με τον νόμο 3851/2010 η συμμετοχή των ΑΠΕ το 2020 πρέπει να έχει φτάσει στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 20%, στην ηλεκτροπαραγωγή 40%, στις ανάγκες θέρμανσης-ψύξης το 20% και 10% στις μεταφορές. Πού βρισκόμαστε σήμερα; Οι ΑΠΕ δίνουν περίπου το 15% του ηλεκτρικού ρεύματος και το 10% της συνολικής ενέργειας, που χρειάζεται η χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το 2009 από τις 52.823 γιγαβατώρες, που ήταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, οι 6.838 (ποσοστό 13%) προήλθαν από ανανεώσιμες πηγές, στις οποίες περιλαμβάνονται μικρά και μεγάλα υδροηλεκτρικά, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και βιομάζα. Το 2010 η εικόνα βελτιώθηκε και η συμμετοχή των ΑΠΕ ανέβηκε στο 15%. Θετικά σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλε η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της οικονομικής ύφεσης, και οι ενισχυμένες βροχοπτώσεις του 2010, που έδωσαν τη δυνατότητα να αυξηθεί η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Ας σημειωθεί εδώ ότι υπάρχει έντονη συζήτηση για το εάν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά συστήματα εντάσσονται στις ΑΠΕ, καθώς αφήνουν βαρύ αποτύπωμα στο τοπίο και το περιβάλλον.

Πάντως, την πιο δυναμική εμφάνιση την περασμένη χρονιά είχαν τα φωτοβολταϊκά. Σε αυτό συνέτεινε αναμφίβολα, πέρα από την υψηλή τιμή πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος που έλαβαν, και η απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας για εγκαταστάσεις μέχρι 1 MW, που εισήγαγε ο ν. 3851/2010. Οι αιτήσεις για μικρές εγκαταστάσεις ξεπέρασαν ήδη τις 30.000 (με αντίστοιχη ισχύ 5.182 MW)! Μεγάλη συμμετοχή είχε και το πρόγραμμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, καθώς μέσα σε μερικούς μήνες κατατέθηκαν 6.200 αιτήσεις από αγρότες.

Χαμηλοί παραμένουν οι ρυθμοί στην ανάπτυξη των αιολικών, για τα οποία το υπουργείο Ενέργειας προορίζει τη μερίδα του μέλλοντος από τη συνολική ισχύ των ΑΠΕ, καθώς είναι η πιο ώριμη τεχνολογία. Το 2010 εγκαταστάθηκαν περίπου 130 MW, λίγο περισσότερα από τα 100 MW του 2009 και περίπου στα επίπεδα των προηγούμενων ετών (114 MW το 2008 και 125 MW το 2007). Η σχετική άπνοια που επικρατεί στον τομέα των αιολικών οφείλεται και στις αντιδράσεις των κατοίκων σε πολλές περιοχές, στις δικαστικές προσφυγές, στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ υπογραμμίζουν την ανάγκη να παρθούν ιδιαίτερα μέτρα εντός του 2011 για να αντιμετωπιστεί η υστέρηση των αιολικών.

Ταχύτατοι ρυθμοί

Η συνολική εικόνα της ζήτησης αδειών εγκατάστασης ΑΠΕ επιτρέπει αισιοδοξία στον κλάδο. Ηδη, οι αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς: από 8.360 MW στα τέλη του 2009, οι αδειοδοτήσεις καλύπτουν εγκαταστάσεις δυναμικότητας 18.819 MW στο τέλος του 2010. Οι νέες άδειες παραγωγής αφορούν κυρίως αιολικές εγκαταστάσεις και δευτερευόντως φωτοβολταϊκούς και μικρο-υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, ζητούμενο σε εποχή ύφεσης. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων τη δεκαετία 2010-2020 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 16,4 δισ. ευρώ, ενώ σε 4-5 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι αναγκαίες επενδύσεις σε δίκτυα και διασυνδέσεις. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει για το αναγκαίο πέρασμα στην πράσινη ενέργεια.

Δεν πέτυχαν τον στόχο τους

Με χαμηλότερους ρυθμούς απ’ ό, τι είχε προβλεφθεί αναπτύσσονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ε. Ε. Ειδικά εάν συγκριθούν με τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Στη σχετική έκθεση της Κομισιόν, στα τέλη Ιανουαρίου του 2011, διαπιστώθηκε ότι μόνο εφτά από τα 27 κράτη-μέλη πέτυχαν τους στόχους για το 2010. Παρ’ όλα αυτά, τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την ανανεώσιμη ενέργεια (NREAP), που έχουν καταθέσει τα μισά περίπου κράτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί για το μέλλον. Για να επιτευχθούν όμως τα σχέδια αυτά απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις, διπλάσιες από τις τωρινές, ύψους 70 δισ. ευρώ!

Ανησυχητικό μήνυμα έστειλαν οι εξελίξεις στην Ισπανία, η οποία μετά μια ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, πραγματοποίησε το 2010 απότομη βουτιά. Η ισπανική κυβέρνηση μείωσε τον Νοέμβριο του 2010 κατά 45% την επιδότηση των ηλιακών ενεργειακών συστημάτων, ενώ και οι τράπεζες δεν παρείχαν χρηματοδότηση. Ετσι, τη διετία 2009 - 2010 εγκαταστάθηκαν μόνο 100 MW ηλιακά, έναντι 2.700 MW το 2008.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορεί να έχει πολύπλευρη συμβολή στο ξεπέρασμα της οικονομικής ύφεσης. Αρκεί να βρεθούν η δύναμη και τα κονδύλια για να προχωρήσουν.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: Συνάντηση Δημάρχου με Πρόεδρο ΔΕΗ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος

Συζήτηση για μία σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος είχε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στην Αθήνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Ζερβό, τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής τη επιχείρησης κ. Κοπανάκη και τον Γενικό Διευθυντή Ορυχείων κ. Νικολακάκο. Συγκεκριμένα τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος αφορούσαν:

• Την 5η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας
ο κ. Μαλούτας επεσήμανε για μία ακόμη φορά την σπουδαιότητα του έργου για την εθνική οικονομία και την περιοχή. Ο κ. Ζερβός ενημέρωσε τον κ. Μαλούτα για τις εξελίξεις και την μικρή παράταση η οποία δόθηκε στην εξέλιξη του διαγωνισμού.

• Μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Ποντοκώμης
Αναφορικά με την μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης ο Δήμαρχος Κοζάνης επεσήμανε πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα και σχέδιο το οποίο και ακολουθείται, ενώ αντίστοιχος οδηγός θα πρέπει να δημιουργηθεί και για την Ακρινή. Επίσης ο κ. Μαλούτας έθεσε το ζήτημα της απόλυτης εξάρτησης του θέματος των 1300 στρεμμάτων της ΟΠΚ1, με την μετεγκατάσταση του οικισμού της Ποντοκώμης.

• Περιβάλλον

Πέραν της συζήτησης για τις ενέργειες της ΔΕΗ ενόψει και της θερινής περιόδου, συζητήθηκε το ζήτημα των πρακτικών που θα εφαρμοστούν ανάλογα με τον βαθμό ρύπανσης της περιοχής, με την καθιέρωση «ζωνών άμυνας». Επίσης συζητήθηκε και το θέμα των λιμνών, και συγκεκριμένα η συνεργασία ΔΕΗ και δήμου σχετικά με την χρήση εδαφών ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, που θα χρειαστούν για την τουριστική εκμετάλλευση της λίμνης.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Κοζάνης αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσλήψεων, τονίζοντας πως ο δήμος είναι στο πλευρό των εργαζομένων για τις διεκδικήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση προσωπικού, ενώ ο κ. Ζερβός εξέφρασε την άποψη πως η ΔΕΗ δίνει και εκείνη τον δικό της αγώνα για να εγκριθούν από το Υπουργείο οι διαγωνισμοί και να απελευθερωθούν οι προσλήψεις προσωπικού.

Αναδημοσίευση kozan.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Διαδικασίες εξπρές για αγωγούς αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας

Αναδημοσίευση imerisia.gr...

Διαδικασίες-εξπρές για την προώθηση των αδειοδοτικών πράξεων που σχετίζονται με τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα περιληφθούν και οι διατάξεις για τις έρευνες πετρελαίου και τη σύσταση του δημόσιου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Το νομοσχέδιο αναγνωρίζει τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου ως εθνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας και ρυθμίζει θέματα σχετικά με την έκδοση των αναγκαίων πράξεων για τα σχετικά έργα. Παράλληλα εξατομικεύονται οι φορείς εκτέλεσης ως νομικά πρόσωπα εταιρικής μορφής, για τα οποία θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με στόχο την επιτάχυνση των έργων. Οι διατάξεις αυτές έχουν προστεθεί στο νομοσχέδιο που έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και αφορούν τις απαλλοτριώσεις εδαφών στη διαδρομή που θα ακολουθήσει κ.λπ.

Ρυθμίσεις
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ίδρυση των τριών νέων Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Στερεά Ελλάδα - Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Η επιλογή των ιδιωτών επενδυτών που θα συμμετάσχουν στις νέες ΕΠΑ θα γίνει με διαγωνισμό. Με άλλη ρύθμιση, επεκτείνεται η απαλλαγή του ΚΑΠΕ από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για πειραματικές ή εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις ισχύος ως 5 MW όπως και για έργα ανανεώσιμης ενέργειας ως 5 ΜW, ακόμα και όταν εγκαθιστά τέτοιους σταθμούς για λογαριασμό των ΟΤΑ. Τέλος, προωθούνται ρυθμίσεις για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, μεταξύ των οποίων η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας, η διευκόλυνση των επενδύσεων σε θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πυρηνικά Ατυχήματα – Η Ιστορία Διδάσκει;

Βρίσκω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο να παρακολουθώ τα γεγονότα για την κρίση στην Ιαπωνία, όμως η καταστροφή είναι γεγονός και δυστυχώς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε οι αρμόδιοι να την περιορίσουν στο μέγιστο.
Θεωρώ από την άλλη, ότι η ενημέρωση του κοινού και η διαρκής συζήτηση για τα υπόλοιπα συναφή καίρια θέματα δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους, αφού μας αφορούν και μας επηρεάζουν άμεσα.

Η ραδιενέργεια στο πυρηνικό καύσιμο της Fukushima συγκριτικά με αυτή του Chernobyl είναι πολύ μεγαλύτερη (16 φορτία σαν αυτό του Chernobyl βρίσκονται στους 4 πληγέντες αντιδραστήρες: ένα σε κάθε πυρήνα και τρία σε κάθε χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου του κάθε αντιδραστήρα). H βασική διαφορά είναι ότι στη Fukushima δεν υπάρχει γραφίτης για να αναφλεγεί και να οδηγήσει τους ρύπους στην άνω ατμόσφαιρα ώστε να διασπαρούν σε μεγάλη έκταση. Άρα, από πριν γνωρίζουμε πως η όποια επικίνδυνη ρύπανση θα παραμείνει αναγκαστικά σε ένα κύκλο ακτίνας το πολύ 300 km.

Και ενώ οι μνήμες του ατυχήματος στο Chernobyl δεν έχουν σβήσει και ενώ η κρίση στην Ιαπωνία βρίσκεται σε εξέλιξη, δρομολογείται η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη Μεσόγειο από την Τουρκία που βρίσκει σύμφωνη την ΕΕ. Ο Τζαχίτ Αράλ, υπουργός βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης το 1986, αμέσως μετά την πυρηνική καταστροφή στο Chernobyl κάλεσε τους δημοσιογράφους, για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει πυρηνική ρύπανση.

Ο χώρος που έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση του μελλοντικού σταθμού, βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή. Μόλις 25 χιλιόμετρα από το ρήγμα Ecemis και 150 χιλιόμετρα από το ρήγμα της Ανατολίας.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι ο αντιδραστήρας θα εγκατασταθεί 100 χιλιόμετρα μακριά από το ρήγμα Ecemis, προσθέτοντας πως η καταστροφή των αντιδραστήρων στην Ιαπωνία προκλήθηκε όχι από το σεισμό αλλά από το τσουνάμι. Το βασικό σημείο συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων είναι ο αναμενόμενος σεισμός. Γίνεται μάλιστα λόγος για «διπλό κίνδυνο», αφού «εκτός από το ρήγμα που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Άκουγιου και αναμένεται να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 5,5 έως 6 βαθμών Ρίχτερ, υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα μεταξύ Κύπρου και Αλεξανδρέττας που αναμένεται να προκαλέσει σεισμό 7,5 έως 8 βαθμών Ρίχτερ, αλλά και παλιρροϊκό κύμα που υπολογίζεται ότι θα πλήξει και το Άκουγιου». «Ένα στο εκατομμύριο να είναι η πιθανότητα καταστροφής, το ρίσκο είναι μεγάλο, είναι λάθος η επιλογή του Άκουγιου», έγραφε προχθές στο άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος Φατίχ Αλτάιλι υπενθυμίζοντας ότι στην περιοχή είχαν γίνει δύο μεγάλα καταστροφικά τσουνάμι το 365μΧ και το 1303μΧ. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Μπεθ Σόου του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, οι μετρήσεις λένε ότι μία φορά στα 800 χρόνια χτυπάει το τσουνάμι. Ίσως χτυπήσει και σε μερικές μέρες, ίσως και σε μερικούς αιώνες, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή. Ας μην ξεχνάμε, ότι το τσουνάμι που δημιουργήθηκε μετά το σεισμό που κατέστρεψε στη Μυκηναϊκή εποχή τη Σαντορίνη είχε ύψος πάνω από 50 μέτρα, κατέστρεψε ολόκληρη τη βόρεια Κρήτη και σάρωσε όλα τα παράλια του Αιγαίου. Οι γεωλόγοι, βρήκαν ενδείξεις διείσδυσης στη Μικρά Ασία πάνω από 20 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της .
Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ κάνει τώρα μια μικρή υποχώρηση λέγοντας ότι θα γίνει και πάλι αξιολόγηση της άδειας για εγκατάσταση του αντιδραστήρα στην περιοχή, κάτι που σημαίνει καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών κατά πέντε έως έξι μήνες. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης και οι κάτοικοι, ζητούν να γίνει δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας η Τουρκία προγραμματίζει 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2023. Στο συνέδριο για την πυρηνική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα ο Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε: « Έχουμε δημιουργήσει μια εταιρεία με την Ρωσική Ομοσπονδία και έχουμε προχωρήσει στις πρωτοβουλίες όσον αφορά την θέση που θα εγκατασταθεί η μονάδα παραγωγής ενέργειας», καθώς και ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ιαπωνία για μία ακόμη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Προσπαθώντας να ξεχάσω το στερεότυπο "η ιστορία διδάσκει", να αφήσω στην άκρη τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας και να βρεθώ από την άλλη πλευρά, ναι, συμφωνώ ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φθηνή και ότι ανάλογα με την περιοχή, τα μέτρα που θα ληφθούν, πρέπει να κατοχυρώνουν τα ανώτατα όρια ασφαλείας (κάτι που αμοιβαία αυξάνει το κόστος εγκατάστασης).

Βασική αρχή της τεχνολογίας είναι όταν συμβαίνει ένα σενάριο για κάποιου τύπου μηχανή, τότε όλες οι παρόμοιες μηχανές επανεξετάζονται. Σωστά λοιπόν αποφάσισε η ΕΕ για stress tests στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Γιατί όμως υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες στον έλεγχο των αντιδραστήρων τους, αφού είναι αυτονόητο ότι η ασφάλεια είναι πρώτιστης σημασίας;

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ STRESS TESTS
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/03/2011_384057
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ STRESS TESTS
http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=112559
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΥΡHΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=104781158

Όταν θα προκύψουν τα αποτελέσματα, η υπεύθυνη διαδικασία που προβλέπεται από τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι: εάν κάποια κατασκευή έχει πρόβλημα, καταργείται ή βελτιώνεται, εάν κάποιος σταθμός δεν περάσει τα test, βελτιώνεται ή κλείνει.
Όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία για τους σταθμούς στο συγκρότημα FUKUSHIMA DAI-ICHI, τα 30 χρόνια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων έληξαν στις 10.01.2011. Άρα οι σταθμοί έπρεπε να έχουν κλείσει από τότε. Η Εταιρία λειτουργίας, ζήτησε παράταση ζωής για 15 χρόνια κάτι που προβλέπεται από τους κανονισμούς. Επιβάλλεται σε αυτή την περίπτωση, πλήρης επανέλεγχος (με stress tests) στους υπό παράταση ζωής σταθμούς. Γιατί δεν λήφθηκε υπόψη ότι υπήρχαν περί τις 200 μικροβλάβες στους εν λόγω σταθμούς σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα; Αν γινόταν αυτό, δε θα δινόταν παράταση λειτουργίας. Επίσης, το σύστημα της Ιαπωνίας επέτρεψε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι πυρηνικοί αντιδραστήρες και να γίνουν τα σχετικά test μέχρι φέτος το καλοκαίρι. Η ΙΑΕΑ, δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στην έγκριση, κατασκευή ή λειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. Το μόνον που έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παρακολουθεί την "πορεία" του καυσίμου ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα κατασκευής ατομικού όπλου. Έτσι, ούτε η Ελλάδα έχει πρακτικά δυνατότητα να σταματήσει την κατασκευή ή λειτουργία σταθμού γειτονικής χώρας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

"Κοζάνη, Τόπος να ζεις": Ημερίδα "Καινοτόμες Πρακτικές στην πόλη και το σπίτι"

· Γιατί τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά πηγή πλούτου ;
· Πώς μπορούμε να παράγουμε στο σπίτι μας κομπόστ (λίπασμα) από τα υπολείμματα τροφών / φυτών κλπ ?
· Γιατί πληρώνουμε ακριβά τέλη καθαριότητας και πως μπορούμε να τα μειώσουμε αλλάζοντας πολιτική για τα σκουπίδια ;
· Τι γίνεται σήμερα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τι πρέπει να αλλάξει ;
· Πού μπορούν να καλλιεργούν τα λαχανικά τους όσοι δε διαθέτουν γη ;
· Πόσο ώριμο είναι το αίτημα για μια λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων και ένα τοπικό δίκτυο καταναλωτών – βιοκαλλιεργητών ;
· Ποιές καλές πρακτικές έχουν εφαρμόσει άλλες πόλεις αυξάνοντας τα έσοδα του Δήμου από «πράσινες πηγές» ;
· Γιατί η Κοινότητα Ανάβρας έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα και τι έκανε στον τομέα παραγωγής καθαρής ενέργειας, απορριμμάτων, νέων τεχνολογιών ;

Αν σας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις σε ερωτήματα σαν αυτά, τότε μη χάσετε την εκδήλωση της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνης «Τόπος να ζεις»

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Τρίτη, 29 Μαρτίου, ώρα 8 μμ, Αίθουσα ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

1. Δ. Τσουκαλάς, τ. Πρόεδρος Ανάβρας Μαγνησίας,

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη. Κοινότητα Ανάβρας, μια ξεχωριστή περίπτωση

1. Γ. Δαουτόπουλος, τ. Καθηγητής Πανεπιστήμιου (ΑΠΘ),

Δημοτικοί Συμμετοχικοί Λαχανόκηποι και τοπικά δίκτυα

1. Μ. Πυροβέτση, Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου (ΑΠΘ),

Ανακύκλωση φυτικών απορριμμάτων στο σπίτι

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Δελτίο Τύπου για τους αγωγούς

ΘΕΜΑ: Διαδρομή και εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Βουλγαρίας

Το νομοσχέδιο «Διαδρομή και εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Βουλγαρίας και άλλες ρυθμίσεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει μια σειρά προσθέτων άρθρων που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική του έκδοση και αφορούν στην ρύθμιση θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, προωθείται η ψήφιση ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του Υποθαλάσσιου Αγωγού Φυσικού Αερίου (IGI Poseidon) για τη Διασύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας, καθώς και του Αγωγού για τη διασύνδεση Ελλάδα – Βουλγαρία (IGB), έργων με αδιαμφισβήτητη τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική ωριμότητα. Με τις υπό προώθηση διατάξεις τα έργα αυτά αναγνωρίζονται ως έργα εθνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας και ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την έκδοση των αναγκαίων πράξεων για τη χωροταξική οριοθέτηση των έργων των αγωγών. Παράλληλα, εξατομικεύονται οι φορείς εκτέλεσης ως νομικά πρόσωπα εταιρικής μορφής που απολαμβάνουν των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τους σκοπούς της επιτάχυνσης και της απρόσκοπτης υλοποίησης των έργων.

Περιλαμβάνεται επίσης ρύθμιση απαραίτητη για την προώθηση της ίδρυσης των τριών νέων Ε.Π.Α στις γεωγραφικές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα αποτελέσει βάση για την προκήρυξη διαγωνισμών και θα συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των τριών νέων Ε.Π.Α.

Προωθούνται ρυθμίσεις που αφορούν στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων, μεταξύ των οποίων και ρυθμίσεις για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας και τη διευκόλυνση μικρών και μεσαίων επενδυτών που επιθυμούν να υλοποιήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ, με αξιοποίηση γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας και δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματικό σχέδιο για ολόκληρο το γεωθερμικό πεδίο όπως απαιτείται με βάση το ισχύον σήμερα καθεστώς.

Περιλαμβάνεται τέλος ρύθμιση που επεκτείνει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για απαλλαγή του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) από την υποχρέωση να λάβει άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος έως 5 MWe για πειραματικούς και εκπαιδευτικούς σταθμούς και ΑΠΕ, σε περιπτώσεις που το ΚΑΠΕ αναλάβει να εγκαταστήσει τέτοιους σταθμούς για λογαριασμό Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Άναψαν τα Αίματα Ανάμεσα σε ΔΕΗ και Iδιώτες - Σύγκρουση Ζερβού - Κακαρά ;

Από το energeia.gr

Μεγάλη ένταση επικράτησε στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με την υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Η διαρροή επιστολής του ΕΣΑΗ, με την οποία οι ιδιώτες κατηγορούν την ΔΕΗ για παράνομη παρακράτηση ύψους 125 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ κυριολεκτικά εξόργισε τον συνήθως ψύχραιμο πρόεδρο της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού κ. Αρθούρο Ζερβό. Το κλίμα που κυριάρχησε δεν επέτρεψε την προώθηση της ρύθμισης για τη διαβάθμιση των ΑΔΙ, καθώς η ΔΕΗ διαφωνεί πλέον κάθετα...

Αν η χτεσινή διαρροή της επιστολής του ΕΣΑΗ σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης οφείλεται σε κύκλους των ίδιων των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού, τότε μάλλον η συγκεκριμένη πλευρά το έχει ήδη ...μετανιώσει, καθώς η εξέλιξη ουσιαστικά “μπλόκαρε” την ρύθμιση περί διαβάθμισης των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) την οποία επιθυμούν οι ιδιώτες παραγωγοί και προς την οποία διάκειται θετικά και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η δημοσίευση του περιεχομένου της επιστολής, με την οποία η ΔΕΗ κατηγορείται από τον Σύνδεσμο των ιδιωτών για το ότι ουσιαστικά “κλέβει” 125 εκατ. ευρώ από τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας που εισπράττει από τους καταναλωτές, κυριολεκτικά εξόργισε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού κ. Αρθούρο Ζερβό! Η ένταση ανάμεσα στον ίδιο και τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου κ. Μιχάλη Κακαρά ήταν μεγάλη και μάλλον έφερε και σε κάποια σχετική αμηχανία και την ίδια την υπουργό κα. Τίνα Μπιρμπίλη...

Ο κ. Ζερβός χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το ύφος και τελείως διαστρεβλωτικό της πραγματικότητας το περιεχόμενο της επιστολής και επεσήμανε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη, μεταξύ άλλων, απορροφήσει και περί τα 100 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αναλογεί στους καταναλωτές των νησιών. Από την πλευρά του ο ΕΣΑΗ, χωρίς φυσικά να δεχθεί ότι σε αυτόν οφείλεται η δημοσιοποίηση του εγγράφου, υπεραμύνθηκε του περιεχομένου του, επισημαίνοντας και πάλι τις υπέρ της ΔΕΗ στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.

Όσο και αν το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό έναντι της ηγεσίας του υπουργείου, η έντονη αντιπαράθεση ΔΕΗ και ιδιωτών ουσιαστικά μπλόκαρε την προώθηση της ρύθμισης για τη διαβάθμιση των ΑΔΙ, η οποία κινείται στη λογική της ενίσχυσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που ρυπαίνουν λιγότερο. Με βάση την πιθανότερη εκδοχή, τα ΑΔΙ θα ξεκινούν από τις 23.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ για τις λιγνιτικές μονάδες, φτάνοντας μέχρι τις 75.000 ευρώ για τις σύγχρονες μονάδες φυσικοίυ αερίου, με προφανή τα οφέλη για τους ιδιώτες παραγωγούς που λειτουργούν αποκλειστικά τις τελευταίες.

Η ΔΕΗ δεν είχε έως τώρα φέρει σοβαρές αντιρρήσεις, καθώς διαφαινόταν ότι το μέσο κόστος των ΑΔΙ θα διατηρηθεί στις 45.000 ευρώ, “προστατεύοντας” τα δικά της κόστη. Ωστόσο, η διαρροή του εγγράφου και η αντιπαράθεση την οποία αυτή προκάλεσε είχαν ως αποτέλεσμα η διοίκηση της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού να επιδείξει, πλέον, μία τελείως αρνητική στάση και το όλο θέμα να παραπεμφθεί για το μέλλον, καθώς προέχει πλέον για το υπουργείο η ολοκλήρωση της νομοθετικής παρέμβασης με την οποία η χώρα μας προσαρμόζεται στην κοινοτική οδηγία 72/2009 και στο τρίτο ενεργειακό πακέτο.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Ανακοίνωση για τμήμα επιθεώρησης εργασίας και επιθεώρησης μεταλλείων

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

Μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση τα όσα κάποιοι εξυφαίνουν και προσπαθούν τεχνηέντως να επιβάλλουν σε μία περιοχή που χρόνια τώρα δίνει το αίμα της για να κινηθεί ολόκληρη η χώρα. Σε μία περιοχή με χιλιάδες εργαζόμενους στους χώρους της ΔΕΗ και χιλιάδες απαιτήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τις εργασιακές σχέσεις/καταστάσεις, κάποιοι επιλέγουν, αντί να φροντίζουν για τα αυτονόητα, να προκαλούν με αποφάσεις και ενέργειες, όπως η υποβάθμιση του τμήματος Επιθεώρησης εργασίας Πτολεμαΐδας. Ένα τμήμα όχι απλά απαραίτητο, αλλά επιβεβλημένο να υπάρχει και να λειτουργεί στην Ενεργειακή Καρδιά της χώρας, υποβαθμίζεται σε ένα γραφείο που αμφίβολο είναι αν, πότε και πώς θα λειτουργεί.
Εκτιμούμε ότι το να θυμίσουμε το εύρος, την πληθώρα και την σπουδαιότητα των εργασιών που αναπτύσσονται στην περιοχή σε σχέση με τη ΔΕΗ, καταντά πλέον γραφικό. Αν κάποιοι επιλέγουν να κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στην πραγματικότητα, τότε καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν. Ας ξυπνήσουν πλέον από το νήδυμο ύπνο στον οποίο έχουν πέσει και ας αντιληφθούν την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας του Τμήματος, αλλά και τους κινδύνους που ενέχει η υποβάθμιση (ουσιαστικά πρόκειται για κλείσιμο) της Επιθεώρησης.

Μας προκαλεί επίσης αλγεινή εντύπωση και το γεγονός ότι στην πάγια διεκδίκηση συνδικάτου και εργαζομένων για τη δημιουργία Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων, οι «υπεύθυνοι της ανευθυνότητας» επιλέγουν να απαντούν με κλείσιμο ενός τμήματος, που αν νομίζουμε σήμερα ότι επικρατεί ¨αναρχία¨ στους χώρους εργασίας, τότε με την κατάργησή του θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα.

Εάν η Κυβέρνηση αρέσκεται στο να θεωρεί την κατάργηση του Τμήματος Ε.Ε. Πτολεμαΐδας ως ιδανικό μέτρο γι’ αυτό που ονομάζει «ριζικό επανακαθορισμό του τρόπου ύπαρξης και λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας», τότε σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ξέρουμε τι πρεσβεύει η Κυβέρνηση για το «ξεκλήρισμα στον εργασιακό χώρο».

Είναι πασιφανές ότι με τις εισηγήσεις που κάνουν κάποιοι, το μόνο που καταφέρνουν είναι τελικά να καλλιεργούν ¨καλύτερες προϋποθέσεις¨ για να δημιουργηθούν ακόμα χειρότερες συνθήκες. Για να ανθεί περισσότερο το δουλεμπόριο, η εντατικοποίηση της εργασίας, η παράνομη εργασία και οι επισφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.

Από την άλλη, είναι σαφές ότι τις ανάγκες των εργαζομένων δε θα τις αναλώσουμε στους εγωισμούς και στις εμπάθειες των οποιονδήποτε. Και σε αυτή την περίπτωση, θα μας βρουν μπροστά τους.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δυναμώνει τη φωνή που διεκδικεί την διατήρηση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στηρίζει καθολικά τις ενέργειες του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, προκειμένου να αποσοβηθούν τα χειρότερα.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΝΔΟΤΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, καθώς και η προσαρμογή του 3ου ενεργειακού πακέτου στην ελληνική νομοθεσία βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Νίκο Βασιλάκο και τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Αρθ. Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Δ. Κοπελούζος, Ε. Μυτιληναίος, Γ. Περιστέρης, Α. Καλλιτσάντζης, Θ. Βάρδας, Μ. Κακαράς.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αναδημοσίευση άρθρου [2008]: Ο πυρηνικός σταθμός μας μάρανε…

Παρακάτω αναδημοσιεύω άρθρο μου [Ιαν 2008] για τα σενάρια πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή που είχαν αρχίσει να "διαρρέουν". Πιστεύω ότι μετά από 3 χρόνια (!) με όλες αυτές τις εξελίξεις (πυρηνικό τόξο, ατυχήματα, τοποθετήσεις "ειδικών") είναι επίκαιρο (σημειώνεται ότι τότε κανένας φορέας δεν διαμαρτυρήθηκε):

"Προκαλεί πολλά ερωτηματικά δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΕΑ (19 Ιαν 08) για σενάρια εγκατάστασης πυρηνικού σταθμού με προσφορότερη περιοχή την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Μάλιστα το δημοσίευμα στηρίχθηκε σε απόψεις ενός καθηγητή του Δημόκριτου συνεπικουρούμενα από δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης, σε σχετική ημερίδα, περί συζήτησης χωρίς προκαταλήψεις για τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας. Αναφέρθηκαν και σενάρια περί διάθεσης της ΔΕΗ για συμμετοχή της στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού.

Επειδή θεωρώ ότι η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης ήδη έθεσε επαρκώς την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος θα προτιμούσα να θέσω το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία.
Γιατί άραγε να προτιμάται ο Νομός Κοζάνης ως νομός για έστω καταρχήν συζητήσεις περί πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όταν επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στρέφονται σε άλλες περιοχές; Εδώ δεν γίνεται χρήση του επιχειρήματος περί ευκολίας διασύνδεσης στο σύστημα όπως γίνεται για τον πυρηνικό σταθμό;
Σκεφτήκαμε ποτέ ως πολίτες – φορείς αυτού του τόπου την απαξίωση που δημιουργείται στο Ν. Κοζάνης και την Περιφέρειά μας και μόνο από την αναφορά δημοσιευμάτων για πυρηνική ενέργεια; Για ποιο σχεδιασμό κατοικίας ή επιχειρηματικότητας να μιλήσουμε για όλη την Περιφέρεια μας, την πρώτη σε δείκτες ανεργίας θυμίζω, όταν σε εθνικό επίπεδο ακούγεται ότι θεωρούμαστε ως η περιοχή που πιθανόν να «φιλοξενήσει» μελλοντικά πυρηνικό εργοστάσιο; Ποιος θα επενδύσει στην αγορά κατοικίας για τα παιδιά του, ποιος θα επενδύσει σοβαρά στο τόπο μας και κυρίως στον τομέα του αγροτουρισμού, ποιος θα αγοράσει τα αγροτικά μας προϊόντα, ποιος αξιόλογος καθηγητής θα έρθει στο Πανεπιστήμιο μας, ποιος νέος μας θα επιλέξει να επιστρέψει μετά τις σπουδές του στον τόπο μας;
Θεωρήσαμε ως Νομός ότι ο σφιχτός εναγκαλισμός μας με το λιγνίτη είναι μία στρατηγική επιλογή του Νομού. Μήπως αυτή μας η επιλογή δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να θεωρούν ότι χαλάρωσαν τα περιβαλλοντικά μας ανακλαστικά και να σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς; Μήπως θα αρχίσουν οι συγκρίσεις για επιπτώσεις από τη χρήση λιγνίτη σε σχέση με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας;
Σημειώνω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:
  1. γίνονται οι ημερίδες (οι οποίες σύμφωνα με το δημοσίευμα πραγματοποιήθηκαν) και δίνουν το στίγμα,
  2. διοχετεύονται «διαρροές» για να καταμετρηθούν οι πιθανές αντιδράσεις (πράγμα που έγινε επίσης).
  3. προχωράμε στην εκπόνηση προμελέτης ή μελέτης σκοπιμότητας για τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας (εάν δεν έγινε ήδη!)
  4. κινούνται οι συζητήσεις, πάντα με μελέτες κόστους οφέλους για τις πιθανές τοποθεσίες με τα πιθανά «ανταλλάγματα» και οφέλη για την τοπική κοινωνία.
  5. λόγοι εθνικού συμφέροντος επιτάσσουν την κατασκευή του στο Νομό μας αφού «μεμονωμένες μειοψηφίες» - έτσι θα χαρακτηριστούμε με τα επικοινωνιακά τερτίπια και τις δημοσκοπήσεις που θα κυκλοφορήσουν - «δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν στην πλειοψηφία τις αντιρρήσεις τους».
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν ο οποίος δεν «κόβει μαχαίρι» τέτοιες συζητήσεις. Εμείς ως Νομός και ως Περιφέρεια πρέπει να αντιδράσουμε. Οι θεσμικοί μας φορείς Νομαρχία, ΤΕΔΚ, Επιμελητήρια, Δικηγορικός Σύλλογος, Οικολογικές κινήσεις πρέπει όχι απλά να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας αλλά να στραφούμε εναντίον, με κάθε πρόσφορο μέσο, όσων συνειδητά ή μη απαξιώνουν την περιοχή μας. Ας αποδείξουμε ότι δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά τις προλαμβάνουμε χωρίς να αναλωνόμαστε μόνο σε επικοινωνιακού χαρακτήρα συνεντεύξεις και δηλώσεις.
Ας σημειωθεί η ευκολία που κάποιοι μιλούν για περιοχές στις οποίες όχι απλά δεν διαμένουν αλλά δεν έχουν πιθανόν καν επισκεφτεί! Και εμείς, σκεπτόμενοι κοντόθωρα, δεν θα είχαμε πιθανόν αντίρρηση να συμφωνήσουμε για χωροθέτηση πυρηνικού εργοστασίου στην Αττική (θα αναβαθμίσει και την ευστάθεια του διασυνδεδεμένου ενεργειακού συστήματος!).

Μαυροματίδης Δημήτρης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Υ.Γ. Το εν λόγω δημοσίευμα είναι αναρτημένο στο www.mavromatidis.gr"

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...