Κυβέρνηση: "δεν υπάρχει καμία πρόταση για την πώληση της ΔΕΗ"
Από το energeia.gr...
Με την φράση “δεν υπάρχει καμία πρόταση για την πώληση της ΔΕΗ” ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, να κλείσει το κεφάλαιο “ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ” πριν καν αυτό ανοίξει ουσιαστικά. Οι ρυθμίσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών στα δίκτυα μεταφοράς και στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, πάντως, παραμένουν στο υπό τελική διαμόρφωση ενεργειακό νομοσχέδιο, ενώ φαίνεται ότι ίσως δεν συμπεριληφθεί τελικά η διάταξη περί κλειστών συστημάτων διανομής.
“Δεν βλέπω γιατί, εκ των προτέρων, πρέπει να θεωρούμε ότι θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, όταν εμείς ξεκινάμε μέσα από μια διαβούλευση να προωθούμε τις οποιεσδήποτε αλλαγές. Όχι μόνο για την ΔΕΗ, αλλά για οποιοδήποτε θέμα. Ειδικά για τη ΔΕΗ δεν υπάρχει και καμία πρόταση”.
Η διατύπωση ανήκει στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής φρόντισε να ξεκαθαρίσει – θέλοντας, προφανώς, να προλάβει την πρόκληση μεγάλης αναταραχής στον εργασιακό χώρο της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού – ότι δεν υφίσταται ζήτημα για την πώληση της ΔΕΗ, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Ανάλογες είναι οι πληροφορίες που έρχονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι οποίες παραπέμπουν, σε κάθε περίπτωση, και σε διασφαλίσεις τόσο του εργασιακού όσο και του ασφαλιστικού status quo μέσω ρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονται και στο ενεργειακό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο η χώρα μας προσαρμόζεται στην Οδηγία 72/2009 και στο λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο που έχουν εγκρίνει οι Βρυξέλλες.
Το τελευταίο βρίσκεται σε στάδιο τελικής διαμόρφωσης και ενδεχομένως να οδεύσει αυτήν την εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο. Η τελευταία πληροφόρηση θέλει να παραμένει, φυσικά, ο βασικός κορμός των ρυθμίσεων με τις οποίες δίνεται δυνατότητα σε ιδιωτικά κεφάλαια να αποκτήσουν συμμετοχή στον ΑΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς, καθώς και στη ΛΑΓΗΕ, η οποία σταδιακά θα αποκτά οόλο και μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.
Αντίθετα, φαίνεται ότι τροποποιείται – κατ΄άλλους διαγράφεται – η ρύθμιση βάσει της οποίας επιτρεπόταν η δημιουργία κλειστών συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά το πρότυπο της ηλεκτροδότησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο της σύμβασης της Hochtief με το ελληνικό Δημόσιο.
Δημοσίευση σχολίου