.

ΥΠΕΚΑ: Επιστολή επτά Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος για μείωση κατά 30% αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020

Με κοινή επιστολή η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και άλλοι έξι Υπουργοί κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν τη μείωση κατά 30% εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:


«Ο Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία χαμηλών εκπομπών σε άνθρακα μέχρι το 2050, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει τους υφιστάμενους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πέραν του χρονικού ορίζοντα του 2020.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 80% μέχρι τα μέσα του αιώνα, δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος που αυτό θα καταστεί εφικτό.

Πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόσουμε σήμερα και όχι σε 40 χρόνια ένα σχέδιο, το οποίο θα προωθήσει τις κατάλληλες επενδύσεις στις τεχνολογίες και στις υποδομές χαμηλού άνθρακα εξασφαλίζοντας ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την Ευρώπη.

Τώρα είναι η στιγμή να συζητήσουμε την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να πετύχουμε τους στόχους μας με χρονικό όριο το 2050, μεγιστοποιώντας την ανάπτυξη, την ευημερία και την προσφορά εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν: στην ΕΕ έχουμε ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου κατά 17% από το 1990 έως το 2009.

Ο Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθιστά σαφές ότι η παρούσα δέσμευσή μας για μείωση 20% δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσουμε τον τελικό μας στόχο του 2050, επισημαίνοντας ότι ήδη διαθέτουμε τα εργαλεία και τις πολιτικές για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% στο εσωτερικό μας. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο ενεργειακής αποδοτικότητας, το οποίο καλωσορίζουμε καταδεικνύει εξίσου τα ιδιαίτερα αποτελέσματα που μπορεί η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας να επιφέρει. Το αίτημα για να προχωρήσουμε κατά προτεραιότητα σε ένα στόχο 30% μείωσης αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 προβάλει πλέον πιο επιτακτικό από ποτέ.

Στη σημερινή συγκυρία που η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, η υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για το μέλλον μιας Ευρώπης χαμηλού άνθρακα θα έχει ευρύτερα αποτελέσματα πέρα από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Θα ενδυναμώσει την θωράκιση της ηπείρου μας από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και θα μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων. Επιπλέον, θα βοηθήσει την Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες στον τομέα των ταχέως εξελισσόμενων αγορών πράσινων αγαθών και υπηρεσιών.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένες βιομηχανίες ανησυχούν για τον τρόπο που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ωστόσο λύσεις υπάρχουν. Στο πλαίσιο της μακράς παράδοσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις.

Καλούμε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν σε αυτή την επείγουσα διαβούλευση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και να συμφωνήσουν για τον τρόπο που θα τεθεί σε ισχύ ο Οδικός Χάρτης ώστε η Ευρώπη, αντί να έπεται, να ηγηθεί της προσπάθειας για μια οικονομία χαμηλού άνθρακα».

Οι Υπουργοί που υπογράφουν την επιστολή είναι:
Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- Ελλάδα.
ChrisHuhne, Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- Ηνωμένο Βασίλειο.
AndreasCarlgren, Υπουργός Περιβάλλοντος- Σουηδία.
LykkeFriis, Υπουργός Κλίματος και Ενέργειας- Δανία.
RosaAguilarRivero, Υπουργός Περιβάλλοντος, Αγροτικών και Θαλασσίων Υποθέσεων- Ισπανία.
HumbertoD. Rosa, Υφυπουργός περιβάλλοντος- Πορτογαλία.
Dr Norbert Röttgen, Ομοσπονδιακός Υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας- Γερμανία.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου