Ενεργειακή επένδυση παγκόσμιας κλίμακας στην Ξάνθη
Καινοτόμα «πράσινη» ενεργειακή επένδυση 200 εκ. ευρώ φέρνει στην Ξάνθη η ελληνική εταιρία “Defkalion Green Technologies», η οποία εγκαθιστά σε ήδη αγορασμένο εργοστάσιο μονάδα βιομηχανικής παραγωγής συσκευών ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στηριζόμενων σε μια επαναστατική εφεύρεση ιταλών επιστημόνων που βασίζεται στη σύντηξη υδρογόνου και νικελίου (ψυχρή σύντηξη σε ελεγχόμενο περιβάλλον), όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «ο Κόσμος του Επενδυτή».
Η ελληνική πολυμετοχική εταιρία Defkalion έχει αγοράσει τα δικαιώματα για όλο τον κόσμο πλην της Αμερικής (για μη στρατιωτικούς σκοπούς) για την αξιοποίηση, βιομηχανική εκμετάλλευση της εφεύρεσης για μαζική παραγωγή μονάδων (Hyperion).
Με βάση αυτή την ανακάλυψη των ιταλών επιστημόνων του πανεπιστημίου της Μπολόνια, Σέρτζιο Φοκάρντι και Αντρέα Ρόσι, όπως αναφέρεται, μπορεί να παραχθεί φθηνή ενέργεια, με πολύ χαμηλό κόστος, αφού, σύμφωνα με την εταιρία το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κάτω από 0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ποσό συντριπτικά μικρότερο συγκρινόμενο με το μέσο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ που φτάνει τα 0,1 ευρώ. Δηλαδή, από το Hyperion θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερη κατά 90% ενώ θα έχει ήδη εξασφαλιστεί ζεστό νερό για θέρμανση, οικιακή χρήση κλπ. Το ετήσιο κόστος για υδρογόνο και νικέλιο, τα «καύσιμα» δηλαδή μιας συσκευής δυναμικότητας 20 κιλοβάτ, είναι περίπου 1.300 ευρώ, όταν η αξία της παραγόμενης ενέργειας σε τρέχουσες τιμές υπερβαίνει τα 14.000. Μάλιστα, βάσει του δημοσιεύματος η εταιρία θα επιδιώξει, με σχετικό αίτημα στην PAE να ενταχθεί η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής ηλεκτρισμού στο πρόγραμμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράγμα που σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» θα γλιτώσει και τη ΔΕΗ από το ετήσιο πρόστιμο των 45 εκ. ευρώ επειδή δε χρησιμοποιεί ΑΠΕ, αφού η περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια Hyperion θα διοχετεύεται και θα αγοράζεται από τη ΔΕΗ, όπως συμβαίνει με τις οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Ξεκινά η λειτουργία της μονάδας χωρίς καθυστέρηση
Αν και δεν διευκρινίζεται ποιο εργοστάσιο της Ξάνθης έχει αγοραστεί γι’ αυτό το σκοπό, η εταιρία σκοπεύει να δώσει τον Οκτώβριο στην αγορά τα πρώτα προϊόντα. Η παραγωγική δυνατότητα της εταιρίας θα είναι 300.000 μονάδες το χρόνο, οι οποίες θα προορίζονται για την ελληνική και τις βαλκανική αγορά. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 200 εκ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν την πληρωμή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2012 θα δημιουργηθούν 215 άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 2.500 θα απασχοληθούν στη συνέχεια στο δίκτυο πωλήσεων- υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα. Η εταιρία θα διαθέτει και δυναμικό 25 επιστημόνων σε εξειδικευμένο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), ενώ ήδη ξεκίνησε η εργαστηριακή κατασκευή μεγάλης μονάδας της συγκεκριμένης τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του εργοστασίου της Ξάνθης. Στο μελλοντικό σχεδιασμό της εταιρίας είναι η δημιουργία μίας ακόμα βιομηχανικής μονάδας στο Βόλο. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας, η χρηματοδότηση της επένδυσης είναι εξασφαλισμένη από επενδυτικά funds.
«Φως στο τούνελ της κρίσης» η επένδυση για όλη τη χώρα
Η επένδυση εκτιμάται ότι όχι μόνο θα φέρει οικονομικά οφέλη αποφορτίζοντας την Ελλάδα από το βάρος των δαπανών για την εισαγωγή καυσίμων, αλλά είναι ικανή να αντιστρέψει και το κλίμα, αφού η διάθεση απευθύνεται και στις βαλκανικές αγορές. Κάποιοι επιστημονικοί κύκλοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την απόδοση της εφεύρεσης, ωστόσο οι πιο αισιόδοξοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι και μόνο η έκταση που θα πάρει το θέμα αναμένεται να δημιουργήσει θετικό κλίμα για το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας. Επιπλέον, αναμφισβήτητη είναι η προβολή της Ξάνθης σε επίπεδο παγκόσμιας ενεργειακής σκακιέρας, καθώς και οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν με την επιτυχία της προσπάθειας.
Το περιβάλλον του αρμόδιου υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη, του οποίου η μεσολάβηση για την εγκατάσταση του εργοστασίου στην Ξάνθη είναι αυτονόητη, που όσο διαρκούσε η δρομολόγηση των πρώτων ενεργειών κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό την προσπάθεια, επιβεβαιώνει το δημοσίευμα, προαναγγέλλοντας επίσημες ανακοινώσεις με στοιχεία, χρονοδιάγραμμα και πληροφορίες για τη λειτουργία από τον αναπληρωτή υπουργό στο άμεσο μέλλον (πιθανώς και εντός του μήνα). Μάλιστα, η δημοσιοποίηση του εγχειρήματος θεωρείται και ως απάντηση στον τρόπο με τον οποίο ο Σωκράτης Ξυνίδης επιλέγει να μεθοδεύει τη δραστηριοποίησή του, αφήνοντας τις δεσμεύσεις να έπονται των ενεργειών, δεδομένου ότι το πρώτο στάδιο της επένδυσης έχει ήδη δρομολογηθεί. Και βέβαια, στο πλαίσιο της προσδοκίας που έχει κατά καιρούς εκφράσει ο αναπληρωτής υπουργός για τη δημιουργία ενός συνολικά φιλικού και ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ξάνθη, οπωσδήποτε η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα αισιόδοξο βήμα.
Πηγη: www.empros.xan.gr
Δημοσίευση σχολίου