Τέλος στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση
Από την Ελευθεροτυπία...
Τέλος στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου το πετρέλαιο θέρμανσης θα συνεχίσει να πωλείται με το μειωμένο φόρο από την ερχόμενη σεζόν, που ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου 2011.
Το τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, γέρνει την πλάστιγγα προς τη μη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και ενάντια στη δέσμευση που είχε τεθεί με το Μνημόνιο για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ το 2010 ή περίπου 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2012 και μετά. Εξέλιξη που θέτει επί τάπητος δύο νέα δεδομένα:
1. Την ισόποση αύξηση του κονδυλίου των πρόσθετων μέτρων από το 1,8 δισ. ευρώ στα 2,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, εκτός κι αν επανέλθει το σύστημα «Ηφαιστος» (πληρωμή αυξημένου φόρου από πρατηριούχους και διατήρηση μειωμένου για καταναλωτές, με επιστροφή διαφοράς στους πρώτους).
Εκλογικό άρωμα
2. Την αναβίωση του σεναρίου για επίσπευση των εθνικών εκλογών, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να μετράει περισσότερο το πολιτικό κόστος από τη μνημονιακή δέσμευση και τα έσοδα που θα εισέπραττε.
Η κίνηση ρελάνς του οικονομικού επιτελείου φαίνεται να επικρατεί την τελευταία εβδομάδα. Υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε στην «Ε» ότι «εκείνο που βαραίνει είναι το πολιτικό κόστος, που θα έχει ένα μέτρο υπέρογκης επιβάρυνσης των νοικοκυριών σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας».
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τα νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να αντέξουν και αυτή την επιβάρυνση, καθώς έρχεται ύστερα από ενάμιση χρόνο δραστικών περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις, καθώς και μεγάλων αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στο ΦΠΑ.
Η απόφαση αυτή ετοιμάζεται να ληφθεί τη στιγμή μάλιστα που είχαν καταλήξει στο μηχανισμό και συγκεκριμένα στον κλειδάριθμο για την επιστροφή μέρους του αυξημένου ΕΦΚ στα νοικοκυριά, βάσει του ύψους του εισοδήματος, των περιουσιακών στοιχείων και της γεωγραφικής θέσης (διαφορετικά ποσοστά κατά περιοχή και υψόμετρο).
Δημοσίευση σχολίου