.

Άναψαν τα Αίματα Ανάμεσα σε ΔΕΗ και Iδιώτες - Σύγκρουση Ζερβού - Κακαρά ;

Από το energeia.gr

Μεγάλη ένταση επικράτησε στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με την υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Η διαρροή επιστολής του ΕΣΑΗ, με την οποία οι ιδιώτες κατηγορούν την ΔΕΗ για παράνομη παρακράτηση ύψους 125 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ κυριολεκτικά εξόργισε τον συνήθως ψύχραιμο πρόεδρο της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού κ. Αρθούρο Ζερβό. Το κλίμα που κυριάρχησε δεν επέτρεψε την προώθηση της ρύθμισης για τη διαβάθμιση των ΑΔΙ, καθώς η ΔΕΗ διαφωνεί πλέον κάθετα...

Αν η χτεσινή διαρροή της επιστολής του ΕΣΑΗ σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης οφείλεται σε κύκλους των ίδιων των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού, τότε μάλλον η συγκεκριμένη πλευρά το έχει ήδη ...μετανιώσει, καθώς η εξέλιξη ουσιαστικά “μπλόκαρε” την ρύθμιση περί διαβάθμισης των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) την οποία επιθυμούν οι ιδιώτες παραγωγοί και προς την οποία διάκειται θετικά και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η δημοσίευση του περιεχομένου της επιστολής, με την οποία η ΔΕΗ κατηγορείται από τον Σύνδεσμο των ιδιωτών για το ότι ουσιαστικά “κλέβει” 125 εκατ. ευρώ από τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας που εισπράττει από τους καταναλωτές, κυριολεκτικά εξόργισε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού κ. Αρθούρο Ζερβό! Η ένταση ανάμεσα στον ίδιο και τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου κ. Μιχάλη Κακαρά ήταν μεγάλη και μάλλον έφερε και σε κάποια σχετική αμηχανία και την ίδια την υπουργό κα. Τίνα Μπιρμπίλη...

Ο κ. Ζερβός χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το ύφος και τελείως διαστρεβλωτικό της πραγματικότητας το περιεχόμενο της επιστολής και επεσήμανε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη, μεταξύ άλλων, απορροφήσει και περί τα 100 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αναλογεί στους καταναλωτές των νησιών. Από την πλευρά του ο ΕΣΑΗ, χωρίς φυσικά να δεχθεί ότι σε αυτόν οφείλεται η δημοσιοποίηση του εγγράφου, υπεραμύνθηκε του περιεχομένου του, επισημαίνοντας και πάλι τις υπέρ της ΔΕΗ στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.

Όσο και αν το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό έναντι της ηγεσίας του υπουργείου, η έντονη αντιπαράθεση ΔΕΗ και ιδιωτών ουσιαστικά μπλόκαρε την προώθηση της ρύθμισης για τη διαβάθμιση των ΑΔΙ, η οποία κινείται στη λογική της ενίσχυσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που ρυπαίνουν λιγότερο. Με βάση την πιθανότερη εκδοχή, τα ΑΔΙ θα ξεκινούν από τις 23.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ για τις λιγνιτικές μονάδες, φτάνοντας μέχρι τις 75.000 ευρώ για τις σύγχρονες μονάδες φυσικοίυ αερίου, με προφανή τα οφέλη για τους ιδιώτες παραγωγούς που λειτουργούν αποκλειστικά τις τελευταίες.

Η ΔΕΗ δεν είχε έως τώρα φέρει σοβαρές αντιρρήσεις, καθώς διαφαινόταν ότι το μέσο κόστος των ΑΔΙ θα διατηρηθεί στις 45.000 ευρώ, “προστατεύοντας” τα δικά της κόστη. Ωστόσο, η διαρροή του εγγράφου και η αντιπαράθεση την οποία αυτή προκάλεσε είχαν ως αποτέλεσμα η διοίκηση της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού να επιδείξει, πλέον, μία τελείως αρνητική στάση και το όλο θέμα να παραπεμφθεί για το μέλλον, καθώς προέχει πλέον για το υπουργείο η ολοκλήρωση της νομοθετικής παρέμβασης με την οποία η χώρα μας προσαρμόζεται στην κοινοτική οδηγία 72/2009 και στο τρίτο ενεργειακό πακέτο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου