.

Υποβρύχιος χαρταετός

Από το http://www.deltiokairou.gr

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και ενώ στην Ελλάδα ετοιμαζόμαστε να πετάξουμε χαρταετό, στην Ιρλανδία δοκιμάζεται ο... "υποβρύχιος" χαρταετός.

Πεντακόσιες τριάντα χιλιάδες αγγλικές λίρες θα πάρει η εταιρεία κυματικής ενέργειας Minesto από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Carbon Trust, για να δοκιμάσει στη βόρεια Ιρλανδία τους "υποβρύχιους χαρταετούς" και την τεχνολογία "Deep Green".

Πρόκειται για μια πρωτότυπη τεχνολογία που περιλαμβάνει μια γεννήτρια, προσκολλημένη σε ένα πτερύγιο και ένα πηδάλιο, δεμένο στον πυθμένα του ωκεανού, με καλώδιο που φτάνει τα 100 μέτρα, ενώ η γεννήτρια που κυματίζει στη θάλασσα έχει σχήμα χαρταετού!

Αν οι δοκιμές πετύχουν, η Μinesto σχεδιάζει να εγκαταστήσει τους "υποβρύχιους χαρταετούς" στις ακτογραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να παράγει 530 GWh ετησίως μέχρι το 2020, ενέργεια αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας πόλης, όπως το Newcastle.

O «υποβρύχιος χαρταετός» μπορεί να λειτουργήσει σε χαμηλότερα ρεύματα, συγκριτικά με τις υπάρχουσες τεχνολογίες κυματικής ενέργειας, ενώ χάρη στο σχήμα και στο πηδάλιό του, μπορεί να επιταχύνει την ταχύτητα του νερού που εισέρχεται στη γεννήτρια, αυξάνοντας σημαντικά την παραγόμενη ενέργεια, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου