.

Ενέργεια: «Διαιτητής» η ΡΑΕ μεταξύ ΔΕΗ-παραγωγών ΑΠΕ

Από την imerisia.gr...

Διέξοδο στους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις και προβλήματα στη σύνδεσή τους με το δίκτυο της ΔΕΗ επιχειρεί να δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία κάλεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση τους ενδιαφερόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει ως τις 31 Μαρτίου.

Στόχος του μέτρου είναι να εντοπιστούν τα εμπόδια και να δοθούν λύσεις, ώστε να μη μένουν μετέωρες οι αιτήσεις των επενδυτών, κυρίως στα μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα.

Απορρόφηση
Στην ανακοίνωσή της η ΡΑΕ υπενθυμίζει εξάλλου ότι ακόμα περιμένει την απάντηση της ΔΕΗ, με την ιδιότητά της ως διαχειριστή δικτύου, για τα όρια απορρόφησης ηλεκτρικής ισχύος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κορεσμού και να μη μείνουν στον αέρα εκατοντάδες υποψήφιοι παραγωγοί επειδή δεν θα μπορούν να συνδέσουν τις μονάδες τους στο δίκτυο. Πρόσφατα η ΔΕΗ είχε προειδοποιήσει για πρόβλημα κορεσμού δικτύων σε 16 νομούς της χώρας.

Στους άμεσους στόχους της διαβούλευσης είναι η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων σε ότι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ με τον πιο οικονομικό τρόπο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ορθολογική ανάπτυξη του δικτύου. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα και κρούσματα εκμετάλλευσης των ενδιαφερόμενων επενδυτών όσον αφορά τόσο στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για τη σύνδεση στο δίκτυο όσο και για την προώθηση της αίτησής τους. Γι' αυτό το λόγο η ΡΑΕ έχει κατηγοριοποιήσει τα θέματα της διαβούλευσης σε:

Ενημέρωση πριν την υποβολή της αίτησης σύνδεσης για τα στοιχεία που σχετίζονται με το έργο.

Θέματα σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της αίτησης σύνδεσης, την προσφορά σύνδεσης που καταρτίζει η ΔΕΗ, καθώς και την τελική δοκιμή και προσαρμογή της σύνδεσης από τη ΔΕΗ κ.λπ.

Η ΡΑΕ θα αξιολογήσει τα ευρήματα της διαβούλευσης με έμφαση στις περιπτώσεις εκείνες που δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και στο βαθμό ενιαίας αντιμετώπισης από τη ΔΕΗ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου