.

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου: Η Τουρκία επιμένει στα πυρηνικά

Προκαλεί η αλαζονεία της Τουρκίας
Η Τουρκία επιμένει στα πυρηνικά
Θα κάνει κάτι η Ελληνική Κυβέρνηση;

Πιεσμένες κάτω από το βάρος των δραματικών εξελίξεων μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας, οι πολιτικές ηγεσίες σε όλο τον Κόσμο δείχνουν να προβληματίζονται με την πυρηνική ενέργεια. Ήδη η Ελβετία ανακοίνωσε την αναστολή κατασκευής τριών νέων πυρηνικών σταθμών, η γερμανίδα Καγκελάριος ανακοίνωσε την αναστολή για τρεις μήνες της απόφασης για παράταση ζωής των παλαιών αντιδραστήρων της χώρας κατά 12 χρόνια, ο Επίτροπος για την Ενέργεια της ΕΕ συγκαλεί σύσκεψη για τα μέτρα ασφάλειας, η Αυστρία ζητά να γίνει άσκηση για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών. Θλιβερή εξαίρεση η Τουρκία, της οποίας ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε -σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου- οτι θα προχωρήσουν στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου καθώς «η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την πιό σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει, ενώ αντιθέτως, τα ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια λειτουργούσαν με τεχνολογία του 1971». Προκαλεί η αλαζονεία αυτής της δήλωσης, με τις όποιες συγκρίσεις επιχειρούνται.
Προκαλεί όμως εντύπωση και η μέχρι στιγμής παθητική στάση της ελληνικής Κυβέρνησης, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τις πολιτικές ηγεσίες όλων των αρμόδιων Υπουργείων.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου κάνει έκκληση στην Αυτοδιοίκηση Περιφερειακή και Τοπική, τους κοινωνικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να συζητήσουν το θέμα και να απαιτήσουν να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην περιοχή. Το θέμα αφορά το παρόν και το μέλλον του τόπου, την ίδια τη ζωή μας και τη ζωή των επερχόμενων γενεών.
Ας τελειώνουμε επιτέλους με την πυρηνική ενέργεια, η οποία απέδειξε περίτρανα, οτι δεν είναι λύση, είναι ένα ακόμη πρόβλημα. Κι όπως έχει γράψει ο Noam Chomsky, σε ένα μήνυμά του προς το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα συνετιστούν όλοι, και δε θα προχωρήσουμε τυφλά και αποφασιστικά στον τερματισμό του μόνου πειράματος της βιολογίας με την υψηλή νοημοσύνη».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου