.

2,3 δισ. € για 43 ενεργειακά έργα στην Ελλάδα

Τη χρηματοδότηση 43 ενεργειακών έργων με 2,3 δισ. ευρώ αποφάσισε χθες η Κομισιόν.
Από τα έργα αυτά, τα 31 καλύπτουν τον τομέα του φυσικού αερίου και 12 αυτόν της ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ των έργων που ενέκρινε συμπεριλαμβάνονται και η διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ελλάδας - Ιταλίας, στα οποία η κοινοτική χρηματοδοτική συμμετοχή ανέρχεται στα 145 εκατ. ευρώ.

Αυτή η απόφαση χρηματοδότησης της Κομισιόν είναι η δεύτερη κατά σειρά και εντάσσεται σε μία δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας, χρηματοδότηση που ανέρχεται στο ποσό των περίπου 4 δισ. ευρώ και συνιστά το μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανήσει ποτέ η Ενωση για έργα ενεργειακής υποδομής.

Ως προς την Ελλάδα, η κοινοτική συμμετοχή για τη διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου Κομοτηνής - Χάσκοβο ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ και την εκτέλεση του έργου έχουν αναλάβει οι εταιρείες ΔΕΠΑ, Edison SpA και Bulgarian Energy Holding EAD. Για τη διασύνδεση του αγωγού φυσικού αερίου η κοινοτική χρηματοδότηση καθορίστηκε κατά ανώτατο όριο στα 100 εκατ. ευρώ και η εκτέλεση του έργου θα γίνει από τις εταιρείες IGI και Poseidon SA.

Κατανομή
Οπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, χορηγούνται συνολικά στην Ενωση 910 εκατομμύρια ευρώ για 12 έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης και 1.390 εκατ. ευρώ για 31 έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου.

Με τη συγχρηματοδότηση τμημάτων αυτών των έργων μέχρι ποσοστού 50% η συμβολή της Κοινότητας θα χρησιμεύσει ως μόχλευση για τη συγκέντρωση 22 δισ. ευρώ υπό μορφή επενδύσεων προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι αυτές οι επενδύσεις θα συμβάλουν στην τόνωση της απασχόλησης, εξασφαλίζοντας την επιβίωση πολλών μικρών επιχειρήσεων στους κλάδους των κατασκευών και των υπηρεσιών.

Γ. Δαράτος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου