.

Το εφιαλτικό σενάριο για τη μη υλοποίηση των μετεγκαταστάσεων Μαυροπηγής και Ποντοκώμης μυρίζει «Ακρινή»

Αναδημοσίευση: www.kozan.gr, του Άρη Σαμαρά, 15/10/10

Δεν έχω την οίηση ούτε καν να φαντάζομαι ότι μπορώ να συμβουλεύω τους κατεξοχήν αρμοδίους στην υπόθεση των μετεγκαταστάσεων Μαυροπηγής και Ποντοκώμης, ωστόσο ας μου επιτρέψουν να παραθέσω ένα «εφιαλτικό» σενάριο που καλό είναι να μην αγνοήσουν.

Μελετώντας ενδελεχώς τη νέα Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για τις μετεγκαταστάσεις της Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, συμπεραίνω ότι είναι τεχνηέντως συνυφασμένες με την Ακρινή και εξηγούμαι. Τα 980.000 τ.μ από τα συνολικά 141.000.000 τ.μ της νέας Κ.Υ.Α, είναι χαρτογραφημένα στον «κάμπο» Ακρινής. Με απλά λόγια, γνωμοδοτώντας θετικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης για τη συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. επιτρέπει στη ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί εκτάσεις του «κάμπου» της Ακρινής, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστεί (όπως φαίνεται ότι θα συμβεί με τους οικισμούς Μαυροπηγής και Ποντοκώμης) η μετεγκατάστασή της. Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ ενδιαφέρεται μόνο για τον κάμπο αφού μόνο εκεί υπάρχει λιγνίτης. Το ερώτημα και η απάντηση προκύπτουν αβίαστα: Ποιος ο λόγος να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της Ακρινής, αν έχει λάβει έγκριση για εκμετάλλευση του κάμπου; Απλά, δεν υπάρχει λόγος!

Με δεδομένο ότι από 30/03/09 o Σύλλογος Περιβάλλοντος Ακρινής έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για την αρχική Κ.Υ.Α. όπου και εκεί περιλαμβανόταν τα «επίμαχα» 980.000 τ.μ του κάμπου, είναι βέβαιο ότι αν δεν υπάρξουν χειροπιαστές δεσμεύσεις για μετεγκατάσταση (π.χ δημοσίευση σε ΦΕΚ), το ίδιο θα πράξει και για τη νέα (Κ.Υ.Α.)

Το παραπάνω σενάριο πέρα από όποιες μικροκαθυστερήσεις μπορεί να επιφέρει στο χρονοδιάγραμμα των μετεγκαταστάσεων Μαυροπηγής και Ποντοκώμης, κρύβει έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: Είναι σαφές ότι η νέα Κ.Υ.Α. μπορεί να εγκριθεί και να προχωρήσει, ακόμη και αν ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ακρινής την προσβάλλει.

Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που δικαιωθούν οι κάτοικοι της Ακρινής και αφού η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει στα 1300 επίμαχα στρέμματα; Μήπως τότε κάποιοι εκ των διοικούντων της επιχείρησης επικαλεσθούν θέματα νομιμότητας του τύπου: «δεν ισχύει η ΚΥΑ και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», παραπέμποντας έτσι τις μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης και Μαυροπηγής στις «ηλεκτρικές» καλένδες;

Σε μια εποχή ακραίων σεναρίων τίποτε δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του, πόσο μάλλον, όταν αυτό αφορά τεράστια οικονομικά συμφέροντα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου