.

Πέντε εκ Bάθρων Aνατροπές στην ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: energia.gr, του Σωτήρη Χιωτάκη, 4/3/10

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αφορούν άμεσα τον μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο της χώρας, καθώς μέσω αυτών αυξάνονται κατά περίπου 5% οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω εφαρμογής του ΕΦΚ, ενώ επιπλέον επιβάρυνση υφίσταται από την αύξηση στο 10%, έναντι 9% έως τώρα, του συντελεστή ΦΠΑ. Επιπλέον, τερματίζεται η φοροαπαλλαγή για την χρήση πετρελαίου κίνησης, ενώ περικόπτονται κατά 7% οι αποδοχές των εργαζομένων και κατά 10% η επιχορήγηση προς τον ΟΑΠ ΔΕΗ.

Πέντε εκ βάθρων ανατροπές στα τεκταινόμενα έως σήμερα στην ΔΕΗ φέρνουν τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία προφανώς, υπό την έννοια της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, θα έχουν επιπτώσεις και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία παραμένει σε πτωτική τροχιά από τον Οκτώβριο του 2008, αλλά εσχάτως οι ρυθμοί υποχώρησης είχαν αμβλυνθεί.

Πιο συγκεκριμένα:
1)Με την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια - εξαιρουμένης της παραχθείσας από ανανεώσιμες πηγές - προκύπτει μία επιβάρυνση της τάξης των 250 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 5,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι εκτιμήσεις στελεχών της ΔΕΗ παραπέμπουν σε επιβάρυνση της τάξης των 0,06 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά και της τάξης των 0,035 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικά, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά μέτρα αναφέρεται ότι η επιβάρυνση ανά 4μηνιαίο λογαριασμό για μία μέση οικογενειακή κατανάλωση της τάξης των 1.770 κιλοβατωρών είναι 9,7 ευρώ. Αυτή η κατανάλωση παραπέμπει σε κόστος περί τα 200 ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρισμού ανά 4μηνο, οπότε έχουμε να κάνουμε με μία αύξηση της τάξης του 5% περίπου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

2)Πρόσθετη επιβάρυνση, μικρότερου ύψους, συνεπάγεται η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται στο ρεύμα από 9% σε 10%, αρχής γενομένης, όπως και με τον ΕΦΚ, από σήμερα.

3)Καταργείται η απαλλαγή που είχε θεσπισθεί για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας (182 ευρώ ανά χίλια λίτρα) προκειμένου να αποτελέσει αντικίνητρο για την επιλογή άλλων μορφών ενέργειας (φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές κ.λ.π.). Κατ' εκτίμηση, η επιβάρυνση για την επιχείρηση είναι της τάξης των 85 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να λογισθούν ως κόστη από Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), αφού η ηλεκτροπαραγωγή με την χρήση πετρελαίου αφορά τα νησιά.

4) Για το έτος 2010 και εφεξής το ύψος της χρηματοδότησης του ΟΑΠ-ΔΕΗ, του ασφαλιστικού φορέα της επιχείρησης από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μειωμένο σε ποσοστό 10% σε σχέση με το ήδη προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό για φέτος ποσό που ανέρχεται σε 710 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η διοίκηση του ΟΑΠ-ΔΕΗ υποχρεώνεται μέσα σε 15 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των παροχών των δικαιούχων των ταμείων. Η απόφαση αυτή του αρμόδιου οργάνου της διοίκησης πρέπει να εγκριθεί με κανονιστική πράξη. Σε περίπτωση παράλειψης των ενεργειών αυτών εκ μέρους της διοίκησης, η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών παροχών στα ταμεία αυτά γίνεται με κανονιστική απόφαση των αρμοδίων υπουργών.

5) Πέραν της περικοπής κατά 30% του δώρου Πάσχα, του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα δουν τις πάσης φύσεως αποδοχές τους (τακτικές αποδοχές, αποζημιώσεις, επιδόματα οποιασδήποτε φύσης και είδους) να περικόπτονται κατά 7% και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2010!

Οι εργαζόμενοι, όπως θα συμβεί και σε όλες τις ΔΕΚΟ και τράπεζες, με εξαίρεση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Ελλ.Πε. , όπου το Δημόσιο ελέγχει λιγότερο από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, θα "επιστρέψουν" τα ποσά που τους έχουν καταβληθεί κατά το πρώτο δίμηνο της χρονιάς μέσα από τις επόμενες μισθοδοσίες τους ως εξής:

(α) για ποσά μέχρι εκατόν πενήντα ευρώ, εφάπαξ,
(β) για ποσά μέχρι τριακόσια ευρώ, σε δύο μηνιαίες δόσεις,
(γ) για ποσά μέχρι εξακόσια ευρώ, σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις,
(δ) για ποσά μέχρι χίλια ευρώ, σε έξι μηνιαίες δόσεις και
(ε) για ποσά άνω των χιλίων ευρώ, σε οκτώ μηνιαίες δόσειςΣύμφωνα με πληροφορίες του energiagr. , ήδη η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει για σήμερα προγραμματίσει σύσκεψη προκειμένου να καθορίσει τον τρόπο αντίδρασης της Ομοσπονδίας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου