.

Σπάρτακος: Διαπίστωση παραβάσεων από Επιθεώρηση Μεταλλείων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

• ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΛΚΔΜ
• ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΣΩΡΕΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ

Αιφνιδιαστικό και ολοήμερο έλεγχο πραγματοποίησαν στις 4 Μαρτίου στελέχη κλιμακίου της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος στα Ορυχεία Μαυροπηγής – Καρδιάς και Νοτίου, παρουσία των συνδικαλιστικών στελεχών του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
Για πολλοστή φορά διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων από τη ΔΕΗ και τους εργολάβους, την ευθύνη των οποίων φέρει και πάλι αποκλειστικά η ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα οι παραβάσεις αφορούν:
- Το μείζον ζήτημα διαχείρισης της τέφρας, αφού συνεχίζει να γίνεται αποθήκευση για μελλοντική χρήση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη ρύπανση στη γύρω περιοχή. Οι δρόμοι του Ορυχείου που στρώνονται με τέφρα, με την προοπτική να εξυγιανθούν, δεν καλύπτονται στην συνέχεια με αμμοχάλικο, με αποτέλεσμα όταν διέρχονται οχήματα να δημιουργείται ασφυκτικό σύννεφο σκόνης.
- Τα υψόμετρα πρανών μεταξύ των Τομών – βαθμίδων εξόρυξης, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα όρια ασφαλείας. Η σχέση τους είναι δυσανάλογη με τις δυνατότητες των μηχανημάτων – εκσκαφέων, αφού δημιουργείται συχνή υποσκαφή και είναι ορατός ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος από κατολισθήσεις.
Παρά το γεγονός ότι τελευταία βελτιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατάσταση με τα αναρίθμητα παράνομα φορτηγά, σήμερα διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων σωρεία παραβάσεων από αναρίθμητα φορτηγά με οδηγούς που δε φέρουν τις κατάλληλες άδειες οδήγησης.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί:
- την ΓΔΟΡ της ΔΕΗ να αναλάβει τις ευθύνες για την πιστή εφαρμογή των κανόνων, για την ασφαλή και υγιή εργασία στους χώρους του ΛΚΔΜ και
- την Κυβέρνηση να συστήσει επιτέλους Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος στην Πτολεμαΐδα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου