.

Σκέψεις Προέδρου Συλλόγου Περιβάλλοντος Δημ. Υψηλάντη για συνάντηση με ΔΕΗ

Συνάντηση Προέδρου ΔΕΗ-ΔΣ ΔΕΗ – ΓΓ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας –Βουλευτών Νομού Κοζάνης-Νομαρχίας Κοζάνης-Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη –ΑΝΚΟ-Συλλόγου Περιβάλλοντος.
Αθήνα, 9 Μαρτίου 2010

Στη συνάντηση κατ’ αρχάς τονίστηκε και φάνηκε ξεκάθαρα η θέση της ΔΕΗ ΑΕ για τα 1300 στρέμματα...Τα θέλει οπωσδήποτε, θα τα "προσβάλλει" τον Απρίλιο του 2011, ‘υποχρεωτικά’ δήλωσαν τα στελέχη της ΔΕΗ.
Νέα δεδομένα..
Στην προς ψήφιση νέα… ΜΠΕ προστέθηκε και η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης - Μαυροπηγής , καταγράφεται δε ότι θα πραγματοποιηθεί «άμεσα», [ως πρόταση Κουκουλόπουλου-Ποντοκώμη Δεκ. 2009] , μα δεν μπήκαν δεσμεύσεις....
Στη συνάντηση λοιπόν, τονίστηκε η απαίτηση της κοινωνίας για "δεσμεύσεις". Την απαίτηση για δεσμεύσεις , το είδος αυτών και την «αξία» τους μέσα σε μια νομοθετική διαδικασία[διοικητικές πράξεις] που θα προβλέπει «εναλλασσόμενες ενέργειες» στις διαδικασίες απαλλοτρίωσης 1300 στρεμμάτων –μετεγκατάστασης Ποντοκώμης, ώστε να οδηγηθούμε , σε μια «ανεπίστροφη» μετεγκατάσταση, τόνισαν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, που επισήμαναν επίσης , ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα προκύψει εκείνο το χρονοδιάγραμμα που θα «δέσει» τη βαθμιαία και εναλλασσόμενη προώθηση των δύο ενεργειών (απαλλοτρίωση 1300στρ-μετεγκατάσταση) , όχι ως ένα «κείμενο ευχολόγιο» , αλλά ως μία «έγγραφη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», που θα αποβεί σε ένα κοινό όφελος , την ανάπτυξη της ΔΕΗ ΑΕ από τη μια και την προάσπιση των ζωτικών συμφερόντων, των σύνοικων πληθυσμών, από την άλλη.
Η απαίτηση για «δεσμεύσεις» φάνηκε σε στελέχη της ΔΕΗ ΑΕ ως απαξιωτική προς την επιχείρηση. Δεν επιτρέπονταν σε μας οποιαδήποτε αμφισβήτηση των προθέσεών της, της ειλικρίνειας και της αποφασιστικότητάς της να τηρεί δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της. Απέναντι στη στάση στελεχών, οι οποίοι θέλησαν να "μαλώσουν", όσους αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΔΕΗ , στάθηκε διαφορετικός ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ, δηλώνοντας ότι κατανοεί απόλυτα και αποδέχεται το αίτημα των «διασφαλίσεων» που ζητούν οι κοινωνίες τονίζοντας δε ότι με τη διαδικασία επαναφοράς της Μελέτης ΠΕ, των 1300στρ., εμπεριέχοντας σε αυτήν-τη νέα- τις «άμεσες» μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής «η ΔΕΗ έδειξε τις προθέσεις της».
Κατ’ αρχάς το όλο θέμα το εισηγήθηκε ο Δήμαρχος του Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης, για να ακολουθήσει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία τοποθετήθηκαν όλοι οι θεσμικοί της περιοχής, ακριβώς πάνω στο στόχο της επίτευξης «δεσμεύσεων».
Εκ μέρους του Συλλόγου ειδικότερα τονίστηκε στον Πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ πως παρ’ όλη τη δηλωμένη πρόθεσή του (κατά την επίσκεψή του στην Ποντοκώμη) τίποτε δεν έχει αλλάξει στη συμπεριφορά της Εταιρίας προς την τοπική κοινωνία, μάλιστα δε παρατηρήθηκε από το Σύλλογο η επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας του Ορυχείου Καρδιάς, όπως η συνέχιση επίστρωσης τρομακτικών ποσοτήτων τέφρας στους δρόμους, οι ταχύτητες των φορτηγών κλπ , τα γνωστά προβλήματα ---ΜΗ ΤΗΡΗΣΗΣ-- της ΜΠΕ βάση της οποίας λειτουργεί το γειτνιάζον του οικισμού Ποντοκώμης ορυχείο και το οποίο-με την απαλλοτρίωση των 1300 στρεμ.- ζητείται να επεκταθεί και να προσεγγίσει απελπιστικά τον οικισμό.
Η έλλειψη λοιπόν εμπιστοσύνης απέναντι στη ΔΕΗ ΑΕ τεκμηριώθηκε από το Σύλλογο προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ , του υπομνήθηκε δε και η απαξιωτική στάση ορισμένων στελεχών της περιοχής , οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν το ανεδαφικό του αιτήματός μας «της απαλλοτρίωσης του οικισμού-παράλληλα με τη διάνοιξη του νέου ορυχείου», καθότι , όπως λένε «η ΔΕΗ θα χρειαστεί τα κοιτάσματα της Ποντοκώμης μετά από 15-20 χρόνια». Έτσι ζητήθηκε από τον Πρόεδρο ειλικρίνεια για τις προθέσεις της επιχείρησης και σεβασμό προς τους γειτνιάζοντες οικισμούς, πράγμα, που όπως δηλώθηκε θα φανεί σύντομα , με την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών και την εμφάνιση ή μη των γνωστών «περιβαλλοντικών επεισοδίων» που προσβάλλουν την περιοχή μας…
Η ΔΕΗ ΑΕ πράγματι βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, ειδικά οι σταθμοί δίπλα στην Ποντοκώμη αρχίζουν και υποφέρουν από πρώτη ύλη, ο κίνδυνος απαξίωσης της περιοχής είναι μεγάλος, τα πραγματικά σχέδια της Πολιτείας ως προς την προοπτική της ενέργειας τα γνωρίζουν ελάχιστοι και πολύ πιο λίγοι μπορούν να αποκαλύψουν τα σχέδια που έχουν καταστρωθεί για την περιοχή μας. Αυτά όλα είναι κατανοητά και λίγο πολύ γνωστά σε μέγιστο ποσοστό πολιτών του τόπου μας.
Δεν ξέρουμε όμως, δε γνωρίζουμε να υπάρχει σήμερα έστω και ένας επώνυμος ή κρυπτώνυμος, που χωρίς «ίδιον όφελος» και έναντι των οποιονδήποτε «κινδύνων» θα πρότεινε την πολιτική των «εκπτώσεων» ή και των «υποχωρήσεων» , της απεμπόλησης δικαιωμάτων και διεκδικήσεων, που έστω και καθυστερημένα κατόρθωσε σύσσωμη η κοινωνία μας να «ψελλίσει». Πόσο μάλλον που πολύ πυκνές ορθώνονται πλέον φωνές που εστιάζουν συγκεκριμένα σε ένα άλλο τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των στρεβλώσεων και των αγκυλώσεων της περιοχής. Όταν πλέον κυρίαρχο γίνεται το δόγμα για την εφικτότητα ενός ποιοτικότερου περιβάλλοντος, της επιστροφής των 200,000 στρεμμάτων, της επένδυσης στα προηγούμενα δύο αιτήματα ως βάσης και ελάχιστου σημείου εκκίνησης και διεκδίκησης της υπόστασης της περιοχής κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο και όταν επίσης κερδίζει έδαφος και η άποψη πως η «διατήρηση» των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην περιοχή μας περνά μέσα από τις μετεγκαταστάσεις, τότε κι εμείς ως Σύλλογος , αλλά και ως κοινωνία της Ποντοκώμης, αισθανόμαστε πως ο αγώνας μας έχει την υποστήριξη της Κοινωνίας καθότι στηρίζει τα τεθέντα από αυτήν αιτήματα για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.
Έτσι νομίζουμε ότι έχουμε όλο το δικαίωμα να ζητήσουμε από την Κοινωνία τη στήριξή της στο αγώνα μας για ποιοτικότερο περιβάλλον, πράγμα που κατορθώσαμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό, ότι είναι θέμα οικονομικού κόστους και συνεπώς μπορεί να επιτευχθεί αρκεί «κάποιοι …» να «πείσουν» «κάποιους …» ότι στο λεκανοπέδιο, επί πολλά χρόνια, διακυβεύεται η υγεία των ανθρώπων μας , μόνο και μόνο για να κρατηθεί ένα χαμηλό κόστος στη διαδικασία εξόρυξης του λιγνίτη. Επίσης νιώθουμε ότι έχουμε και το απόλυτο δικαίωμα να ζητούμε τη μετεγκατάσταση των χωριών μας, καθότι είναι από εκείνα τα χωριά που «δώσανε» τα πάντα για την ανάπτυξη της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο, κι είναι αυτά που καλούνται να «δώσουν» και τα «ρέστα» τους στο κλείσιμο μιας πορείας που διαρκεί για πάνω από μισό αιώνα.
Μες στο Απρίλη θα συζητηθεί η ΜΠΕ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Η Ποντοκώμη και η Μαυροπηγή θάναι εκεί. Ένα βήμα στον αγώνα που κάνουν για την επιβίωσή τους. Και θα γυρίσουν πάλι πίσω στα χωριά, στην καρδιά των ορυχείων , να συνεχίσουν τον «καθημερινό» αγώνα τους κόντρα στους «εκκοφαντικούς θορύβους», «στη μυρωδιά λιγνίτη που αυταναφλέγεται», «στην υπερυψηλή τάση», «στη σκόνη», τη «θολούρα», τα «ΡΜ10» και όλα όσα μέσα μας εισπράττουμε. Τώρα που και η Πτολεμαϊδα και η Φλώρινα (σε λίγο και η Κοζάνη ίσως) βλέπουν ότι η ρύπανση «δεν έχει σύνορα», τώρα καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι το δίκιο μας που δεν είναι παρά και το δικό τους δίκιο. Έτσι , ελπίζουμε, ότι τη μέρα της συζήτησης της ΜΠΕ, στην Κοζάνη , δε θα κατεβεί μόνο η Ποντοκώμη και η Μαυροπηγή μα και κάθε αληθινή φωνή του τόπου μας.

Ανδρέας Αθανασιάδης
Πρόεδρος Συλλόγου Περιβάλλοντος
Και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη


Υστερόγραφο1.
Μέχρι να γίνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο, έχουμε τη διαβούλευση με τους φορείς που ξεκίνησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, τον έλεγχο της Μελέτης από το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τη σύνταξη «σχεδίου-εναλλασσόμενων ενεργειών» από Πάρη Κουκουλόπουλο, τη τεχνική στήριξη του σχεδίου από ΑΝΚΟ, τη νομική τεκμηρίωση του σχεδίου ως «μνημονίου συνεργασίας- υποδείξεων προς ενσωμάτωση στη ΜΠΕ» ,την αποδοχή του από τα Τοπικά Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια, τη διασφάλιση της αποδοχής του από το ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ, και κυρίως τη διασφάλιση της αποδοχής του από τα συναρμόδια Υπουργεία. Κι αν όλα αυτά ευοδωθούν τότε θα έχει πραγματοποιηθεί απλά …το πρώτο βήμα.

Υστερόγραφο2.
Σημαντική θεωρεί ο Σύλλογος την παρουσία του ΓΓ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη συνάντηση των Αθηνών. Ο κ Γενικός ενημερώθηκε ενδελεχώς για τα θέματα που μας απασχολούν και μας έδωσε συμβουλές που θεωρήθηκαν σοβαρές και πολύ χρήσιμες.

Υστερόγραφο3.
Ο κ. Ζερβός προέρχεται κι αυτός –όπως δήλωσε- από ένα χωριό της Κέρκυρας, το οποίο ονομάζονταν κι αυτό-όπως και η Ποντοκώμη- «Μικρή Μόσχα». Αυτό μπορεί να βοηθήσει ώστε να προσεγγίσει την Ποντοκώμη με σοβαρότητα στο παρόν ή να ….κατανοήσει τη στάση της στο μέλλον… Ένα είναι πάντως σίγουρο. Ότι το ραντεβού μας ισχύει…

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου