.

Ορισμός νέου προέδρου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Πηγή:proslipsis.gr

Τον διορισμό του δρ. Χημικού Μηχανικού Νίκου Βασιλάκου, του Πέτρου, στη θέση του νέου προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αποφάσισε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ΒουλήςΌπως δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, «ο ρόλος της ΡΑΕ είναι κομβικός και ο κ. Βασιλάκος θα κληθεί να αναλάβει μία θέση αιχμής. Μπροστά μας, ανοίγονται τρία θέματα. Το ένα αφορά τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος, σε μεγάλο βαθμό, καθοδηγείται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και αφορά την αύξηση των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Το δεύτερο σημείο αφορά στον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας, με όρους διαφάνειας και προς όφελος του καταναλωτή και το τρίτο σημείο αφορά στο θέμα της τιμολόγησης της ενέργειας. Θέμα που αποτελεί ήδη αντικείμενο διερεύνησης του ΥΠΕΚΑ με βάση περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.
Με τη συνδρομή του κ. Βασιλάκου από τη θέση του στη ΡΑΕ θα κινηθούμε πολύ γρήγορα και θα έχουμε ακόμα πιο συγκεκριμένες προτάσεις. Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί κεντρικό άξονα στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της χώρας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Έχουμε όλοι υποχρέωση να στηρίξουμε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης ώστε σε συνδυασμό και με τις αναπτυξιακές μας προσπάθειες, να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνές πολίτες».
* Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα του κ. Βασιλάκου.

Βιογραφικό

Ο Νίκος Βασιλάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από όπου και αποφοίτησε το 1976. Στη συνέχεια έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, όπου το 1980 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το CALIFORNIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY, πάνω σε τεχνολογίες αερίων και στερεών καυσίμων.

Από το 1981 ως το 1984 ήταν καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του TEXAS (Austin). Το 1985 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να αναλάβει τους Τομείς Ενεργειακής Πολιτικής και Πολιτικής Περιβάλλοντος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού (1986-87). Την περίοδο 1988-89 διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.

Μετά το 1989 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως τεχνικός σύμβουλος και μελετητής σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, ιδιαίτερα δε στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης/ορθολογικής χρήσης της ενέργειας και του φυσικού αερίου. Υπήρξε Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας TECHNION S.A. (1990-92), ενώ από το 1993 μέχρι και το 2009 ήταν Senior Partner της εταιρείας συμβούλων μηχανικών NETWORK CONSULTING GROUP.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και στην Αμερική για το ερευνητικό και διδακτικό του έργο. Έχει εκδώσει εννέα (9) τεχνικά και επιστημονικά βιβλία και μονογραφίες, σε θέματα όπως οι τεχνολογίες φυσικού αερίου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα οικονομικά όργανα περιβαλλοντικής πολιτικής στο χώρο της ενέργειας, η χημεία του άνθρακα, κ.α. Είναι συγγραφέας πάνω από 200 επιστημονικών εργασιών, εισηγήσεων σε συνέδρια, μελετών και τεχνικών άρθρων, καθώς και κάτοχος τριών (3) διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (σε Ε.Ε. & Η.Π.Α.) πάνω στη διαχείριση, επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίηση των υγρών αποβλήτων ελαιουργείων, καθώς και στην αποθείωση του άνθρακα.
Υπήρξε (από το 1999) μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ (EREF), εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Ομίλου για τη Διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ELFORES), μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), καθώς και τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ.
Τον Απρίλιο του 2008 εξελέγη παμψηφεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ (European Renewable Energies Federation, EREF). Τον Ιούλιο του 2009 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (HELAS).

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου