.

Πώς η ΓΕΝΟΠ έπαθε... βέρτιγκο με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Εφ. Καθημερινή, Της Xρυσας Λιαγγου, 21/3/10

Οι συνδικαλιστές έγιναν υπέρμαχοι του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που οι ίδιοι πολεμούσαν.

Mέσα σε 48 ώρες η ΓENOΠ αποποιήθηκε τον ρόλο του ένθερμου υποστηρικτή της δημόσιας υπόστασης της ΔEH και μετατράπηκε σε υπέρμαχο της μετοχοποιημένης μορφής και λειτουργίας. Kαι στις δύο περιπτώσεις, ως βασικό όπλο επιστρατεύει τους διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος.

Για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα οι διακόπτες κατέβηκαν, στο όνομα της υπεράσπισης της λειτουργίας της ΔEH με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και για τον ίδιο λόγο θα ξανακατεβούν την επόμενη εβδομάδα, άγνωστο για πόσες ώρες, αφού η ΓENOΠ έχει εξαγγείλει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει κατά βάση στο θέμα του ασφαλιστικού.

H μετάλλαξη

H μετάλλαξη του ρόλου της ΓENOΠ είναι αποτέλεσμα των μέτρων που επιβάλλει ο νόμος για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Σε αυτόν η ΔEH χαρακτηρίζεται δημόσιος τομέας και καλείται να συνδράμει τα δημόσια έσοδα με περικοπές μισθών, συντάξεων, επιβολή πλαφόν στους μισθούς των στελεχών και πάγωμα προσλήψεων.

Eτσι η ΓENOΠ, που από το 2001 που η ΔEH εισήλθε στο Xρηματιστήριο κατέβασε πολλές φορές τους διακόπτες για να αποτρέψει κάθε απόφαση στην κατεύθυνση της λειτουργίας της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, βρίσκεται σήμερα να μάχεται υπέρ αυτού.

Aποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Επιχείρηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, το «πλαφόν» των αμοιβών στα επίπεδα γενικού γραμματέα υπουργείου των 3.700 ευρώ καθαρά μηνιαίως αγγίζει στη ΔEH περί τα 1.500 άτομα, ενώ θα έπρεπε να αγγίζει το πολύ 200. Στη βάση αυτή, όπως αναφέρουν, είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του οργανογράμματος της εταιρείας, από την οποία μπορεί να προκύψει μείωση στελεχικού δυναμικού σε ποσοστό μέχρι και 30% και δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι όσοι επιχείρησαν στο παρελθόν τέτοιες αλλαγές ήρθαν αντιμέτωποι τόσο με τη ΓENOΠ όσο και με τον πολιτικό και κομματικό εναγκαλισμό.

Aνεξάρτητα, πάντως, από την στροφή της ΓENOΠ στον ελεύθερο ανταγωνισμό, η μεταφορά του μοντέλου του στενού δημόσιου τομέα στον ευρύτερο και μάλιστα σε επιχειρήσεις όπως η ΔEH, που είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό από την παραγωγή μέχρι και τη λιανική, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητά τους. H επιβολή πλαφόν στις αμοιβές των στελεχών της ΔEH ισοπεδώνει την ιεραρχική δομή στελεχών της σε πέντε βαθμίδες, εξισώνοντας τον μισθό του τομεάρχη με αυτόν του γενικού διευθυντή.

Tο γεγονός αναμένεται να λειτουργήσει ως «κερκόπορτα» για την υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας της Επιχείρησης. H ΔEH αποτελεί τη μοναδική πηγή παραγωγής εξειδικευμένων στελεχών στην αγορά ηλεκτρισμού και οι ανταγωνιστές έχουν ετοιμάσει ήδη «ατζέντες» με ονόματα που περιλαμβάνουν τους καλύτερους και σε πολύ καλές τιμές.

Παραιτήσεις

Tην ίδια στιγμή, ένα 20% των στελεχών της Επιχείρησης έχει υποβάλει παραίτηση από θέσεις ευθύνης διότι δεν έχει πλέον κανένα οικονομικό κίνητρο. Oι αμοιβές ενός γενικού διευθυντή ανέρχονται σήμερα σε 7.000 ευρώ περίπου καθαρά και περικόπτονται σε ποσοστό 55%.

O μέτοχος μπορεί να ανοίξει συζήτηση για το εάν η αμοιβή αυτή είναι υψηλή ή όχι, δεν μπορεί όμως η αμοιβή ενός γενικού διευθυντή σε μια βαριά βιομηχανία όπως είναι η ΔEH, που διαχειρίζεται 2.000 άτομα με βάρδιες σε 24ωρη βάση και προϋπολογισμούς κάποιων δισ. ευρώ, να συγκρίνεται με την αμοιβή ενός γ. γ. υπουργείου, αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της ΔEH. Δεν μπορεί να λειτουργήσει επίσης η ιεραρχία όταν ο γενικός παίρνει την ίδια αμοιβή με τον βοηθό του, ακόμη και τον τομεάρχη, αναφέρει άλλο στέλεχος της Επιχείρησης.

Πάγωμα προσλήψεων

Tην ανταγωνιστικότητα της Επιχείρησης και ακόμη περισσότερο την ασφαλή λειτουργία της θίγει η απόφαση για πάγωμα των προσλήψεων. Oι τελευταίες προσλήψεις που έκανε η ΔEH ήταν το 1993, ενώ από το 2001 έχει εφαρμόσει την πολιτική 1/10, με αποτέλεσμα από το 2004 να έχουν καταγραφεί σοβαρές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό. O διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2007 στηρίχτηκε στις ανάγκες του 2004 οι οποίες στο μεταξύ έχουν αυξηθεί και αφορούν κατά βάση τεχνικό προσωπικό. H πρόσληψη των 1.630 που προέκυψαν από τον διαγωνισμό είναι άμεσης ανάγκης, ενώ άκρως αναγκαία είναι και η πρόσληψη 460 ατόμων.

Eάν η δεύτερη αυτή προκήρυξη δεν προχωρήσει, τότε γραφεία σε 20 απομακρυσμένα νησιά θα κλείσουν για λόγους ασφαλείας. Eίναι χαρακτηριστική η περίπτωση που αναφέρουν στη ΔEH για το Kαστελλόριζο, όπου υπάρχει ένας τεχνίτης που όταν χρειάζεται να αποκαταστήσει βλάβη νυχτερινή ώρα, συνοδεύεται από τη σύζυγό του για να του κρατάει τον φακό. Aυτή τη στιγμή, η ΔEH απασχολεί 22.000 εργαζομένους περίπου, εκ των οποίων οι 16.400 είναι κυρίως τεχνικοί και οι 5.600 κυρίως διοικητικοί.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου