.

Πρότυπες βιοκλιματικές κατοικίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Πηγή:proslipsis.gr

Στην ανάδειξη μιας αρχιτεκτονικής με φιλο-περιβαλλοντικά στοιχεία, στοχεύει η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που συμμετέχει στα εργαστήρια σχεδιασμού πρότυπων «πράσινων» κατοικιών, τα οποία θα λειτουργήσουν από 17 έως 20 Μαρτίου, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Ecoweek 2010».
Στα εργαστήρια του «Ecoweek 2010» λαμβάνουν μέρος, συνολικά, 21 επιλεγμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας (και το ΥΠΕΚΑ ως 22η συμμετοχή), τα οποία, θα φιλοξενήσουν διαδραστικά εργαστήρια για τον σχεδιασμό βιοκλιματικών κατοικιών μηδενικών ρύπων. Για τις ανάγκες της διοργάνωσης, το Υπουργείο, μέσω της Διεύθυνσης Οικιστικής Πολιτικής και Κατοικίας (ΔΟΠΚ), θα συγκροτήσει δύο εργαστήρια, με τον τίτλο «Αειφόρος Κατοικία - ΥΠΕΚΑ», αποδίδοντας στην έννοια περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Σε αυτά θα συμμετέχουν, αφενός, ειδικοί που προέρχονται από το ΤΕΕ, το ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και τον Σύλλογο Ολιστικής Αρχιτεκτονικής και Οικολογικής Δόμησης, αφετέρου φοιτητές αρχιτεκτονικής, επιστημών περιβάλλοντος, κ.ά.. Όλοι μαζί θα εργαστούν, για τρεις ημέρες, από την Τετάρτη 17 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 19, στον χώρο του ΥΠΕΚΑ (Αμαλιάδος 17), ώστε να σχεδιάσουν ή να καταθέσουν τις ιδέες τους για μια βιοκλιματική κατοικία, περίπου 200 τ.μ., βασισμένη στις ανάγκες μιας υποβαθμισμένης, περιαστικής περιοχής.

Την τελευταία μέρα της διοργάνωσης «Ecoweek 2010», το Σάββατο 20 τρέχοντος, στις 9 π.μ., θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων στον χώρο του Μετρόπολις (Πανεπιστημίου 54), με τη συμμετοχή των εργαστηρίων «Αειφόρος Κατοικία - ΥΠΕΚΑ».

«Η αρχιτεκτονική σήμερα αποτελεί ένα εργαστήριο του μέλλοντος και αξίζει να την αντιληφθούμε πέρα από τη στενή έννοια του κτιρίου. Η κατασκευή κατοικιών με τη χρήση απλών, αλλά καινοτόμων τεχνικών, που δεν θα εντατικοποιούν τη χρήση ενέργειας, νερού, αποβλήτων και ρύπων δεν συνιστά πολυτέλεια» τονίζει η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη. Ακόμη, υπογραμμίζει ότι η εξοικείωση κάθε πολίτη με τις «πράσινες» κατοικίες αποτελεί πλέον προϋπόθεση για τη βελτίωση του πολιτισμού της καθημερινότητας και του περιβάλλοντος. «Το υπουργείο θα προσπαθήσει να ανοίξει ένα παράθυρο με θέα προς τα εκεί όπου οι προβληματισμοί συναντούν νέες προτάσεις με προοπτική», προσθέτει.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου